„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Laucesā darbojas slieku fermas

Daugavpils novada Laucesas pagastā darbojas slieku fermas. Tās uzņēmuma „Green-PIK” īpašnieks Kaspars Purlacis ir ierīkojis bijušajās vistu fermās. Uzņēmējs uzsvēra, ka viņš audzē nevis parastās, katrā dārzā sastopamās sliekas, bet gan tā saucamās komposta sliekas „zeltračus”, kas ražo dabīgo mēslojumu - biohumusu. Protams, arī šīs sliekas var izmantot makšķernieki, tomēr „zeltraču” pamatdarbs ir biohumusa ražošana.

Kaspars Purlacis pastāstīja, ka viņš ir rīdzinieks un Laucesas pagastu izvēlējies tāpēc, ka, uzsākdams Madonā saražoto olu tirdzniecību, pirms dažiem gadiem sāka īrēt telpas no uzņēmuma „Daugavpils putni”. „Kādu laiku pabijis tirdzniecībā, sapratu, ka gribu arī kaut ko ražot. Uzzināja, ka Krievijā profesors A. Igoņins, laboratorijā sakrustodams kādas četras slieku šķirnes, tostarp Kalifornijas sarkano slieku ‘Eisenia foetida’, ir radījis unikālas sliekas „zeltračus” („staratelj” -- krievu val.), kas īsā laikā spēj saražot biohumusu.

Visu rakstu lasiet 21.marta numurā.