„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Daugavpils ir izslāpusi pēc mediķiem

Daugavpilī arvien vairāk sāk pietrūkt mediķu, kas jau drīzumā var radīt nopietnas problēmas. Atskaitoties par savu pērnā gada darbu Daugavpils domes sociālo jautājumu komitejas deputātiem, triju ārstniecības iestāžu vadība par vienu no galvenajām problēmām atzina tieši ārstu trūkumu. Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāja Inta Vaivode uzsvēra, ka speciālistu jautājums ir kļuvis ļoti akūts. Ārstu pietrūkst Daugavpils zobārstniecības poliklīnikā, jaunus speciālistus labprāt uzņemtu arī Daugavpils bērnu veselības centrs.

Šobrīd Daugavpils reģionālajā slimnīcā ir 25 ārstu vakances, taču I. Vaivode atzina, ka labprāt pieņemtu pa diviem vai trim kandidātiem uz katru vakanci. Visvecākais slimnīcas ārsts ir LOR speciālists, kuram jau apritējuši 80 gadi un kurš ir vienīgais savas jomas speciālists, kas sniedz akūtu palīdzību reģionā. Šīs specialitātes mediķi Daugavpilī pēdējos gados neesot nākuši klāt un pagaidām arī neesot nekādu izredžu tādus piesaistīt, atzina I. Vaivode. Problēmas esot arī sejas un žokļu ķirurģijā, kur jau tuvākajā laikā var veidoties situācija, ka pacientus nāksies transportēt uz Rīgu, lai varētu sniegt palīdzību.

Patlaban slimnīcai ir nepieciešams neirologs, internists, traumatologs ortopēds, divi urologi, laboratorijas ārsts, mikrobioloģijas ārsts, trīs radiologi diagnosti, radiologa asistents, ambulatorais ķirurgs, kardiologs, ftiziopneimonologs, LOR speciālists, funkcionālās diagnostikas ārsts, narkologs, arodslimību ārsts, ergoterapeits, audiologopēds, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, infektologs, kvalitātes vadības sistēmas speciālists, nefrologs un anesteziologs – reanimatologs.

Slimnīca cenšas piesaistīt jaunos speciālistus, noslēdzot līgumus ar rezidentūrā studējošajiem, kuriem slimnīca no sava budžeta apmaksā studijas, turpretī jaunajiem ārstiem ir jāatstrādā slimnīcā 5 gadi vai arī jāatmaksā slimnīcai ieguldītie līdzekļi dubultā apmērā, ja ārstam ir mainījušies plāni. Šo iespēju ir izmantojuši seši rezidenti, no kuriem trīs palikuši strādāt Daugavpilī. Ne visi rezidenti paliek strādāt Daugavpilī, jo jaunos ārstus cenšas pārvilināt ne tikai Rīgas ārstniecības iestādes, daudzi dodas strādāt arī ārpus Latvijas.

Visu rakstu lasiet 28.marta numurā.