„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Aicina pieteikties konkursam „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā”

Pasaules Dabas Fonda un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs aicina lauksaimniekus līdz š.g. 30. aprīlim aizpildīt vienkāršu pieteikuma anketu un piedalīties konkursā „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2014”. Konkursa mērķis ir izcelt labas un Baltijas jūrai draudzīgas lauksaimniecības prakses piemērus un veicināt zināšanu un informācijas apriti starp Baltijas jūras reģiona valstīm.

Konkurss ir starptautisks un jau piekto gadu tiek rīkots visās Baltijas jūras piekrastes valstīs. Konkursa gaitā katrā no deviņām valstīm tiek izvirzīts finālists, kurš saņem titulu un naudas balvu 1000 eiro apmērā. Katras valsts uzvarētājs pārstāv valsti reģionālā līmenī un pretendē uz naudas balvu 10 000 eiro apmērā un titulu „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā”.

Pasaules Dabas Fonds un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs aicina pieteikties konkursam līdz 30. aprīlim. Konkursa pieteikuma veidlapu tiek aicinātas aizpildīt saimniecības, apvienības, organizācijas, kooperatīvi, kuri saimnieko Baltijas jūras sateces baseinā (visa Latvijas teritorija) un gūst vismaz 70% ienākumus no lauksaimniecības produkcijas ražošanas un realizācijas. Konkursā aicinātas piedalīties gan konvencionālās, gan bioloģiskās, biodinamiskās, gan arī cita veida saimniecības. „Konkursā tiek aicinātas piedalīties saimniecības, kurās tiek apzināti realizēta kāda augu barības vielu noplūdes samazināšanas metode. Par augu barības vielu noplūdi tiek uzskatīta gan barības vielu nonākšana ūdenstecēs un ūdenstilpnēs, gan arī gāzveida (amonjaka) izgarošana no kūtsmēsliem,” norāda Ingus Purgalis, Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras programmas vadītājs.

Lai piedalītos konkursā, pretendentiem ir jāaizpilda pieteikuma anketa un jāatsūta tā Pasaules Dabas Fondam elektroniski uz e-pastu info@pdf.lv vai pa pastu līdz 30. aprīlim. Konkursa nolikumu un pieteikuma anketu iespējams lejupielādēt Pasaules Dabas Fonda mājas lapā: www.pdf.lv.

Pagājušajā gadā par konkursa „Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2013” finālistu Latvijā kļuva Arnis Burmistris – Jelgavas novada saimniecības „Vilciņi 1” saimnieks, kurš vairāk kā 2000 ha saimniecībā izmanto precīzās lauksaimniecības tehniku un īpašu saimniecības pārvaldības datorprogrammu, tādejādi efektīvi izmantojot mēslojumu un samazinot barības vielu noplūdi ūdens vidē. Savukārt par konkursa uzvarētāju tika pasludināts lauksaimnieks no Igaunijas – Juhans Sargavs, kurš ir viens no pirmajiem, kurš uzsāka praktizēt bioloģisko lauksaimniecību Igaunijā. Nesen viņa saimniecībā izbūvēta īpaša, efektīva ūdens attīrīšanas sistēma, tāpat tiek veidota speciāla ēdienkarte liellopiem; arī piena lopkopības blakusprodukti tiek efektīvi izmantoti, lai samazinātu barības vielu noplūdi. Vairāk par saimniecību, kā arī citu valstu uzvarētājiem iespējamas uzzināt Pasaules Dabas Fonda mājas lapā.

Vairāk informācijas:

Dārta Treija

Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja

E-pasts: dtreija@pdf.lv