„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Koks jāgāž turp, kur tas „skatās”

Meža darbus var ierindot bīstamāko darbu sarakstā, jo šajā jomā bieži vien tiek gūtas nopietnas traumas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem un Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābējiem regulāri nākas sniegt palīdzību meža darbos cietušajiem, kuri traumas guvuši, zāģējot vai cērtot kokus.

Mediķu palīdzība bieži ir nepieciešama cilvēkiem, kas, neprasmīgi rīkojoties ar cirvi vai zāģi, gūst smagas roku vai kāju traumas. Taču atsevišķos gadījumos gūtās traumas nav savienojamas ar dzīvību. Pērn Latvijā notikuši vairāki nelaimes gadījumi, tostarp ar letālu iznākumu. Šogad martā nelaimes gadījums meža darbos notika Daugavpils novada Līksnas pagastā, kad, kokam uzgāžoties, smagas traumas guvis jauns vīrietis.

No tā visa varētu izvairīties, ja vien cilvēki vairāk domātu par savu drošību un pirms meža darbu uzsākšanas apgūtu nepieciešamās zināšanas un iemaņas, uzskata Dienvidlatgales virsmežniecības virsmežzinis Vilmārs Skutelis.

Virsmežzinis iesaka negāzt koku tai virzienā, kas pašam izdevīgāks, bet ņemt vērā paša koka iespējamo krišanas virzienu. „Ja koks sasvēries, to nevarēs nogāzt uz pretējo pusi, nepārkāpjot darba aizsardzības prasības. Koks jāgāž turp, kur tas skatās,” pamāca V. Skutelis.

Visu rakstu lasiet 4.aprīļa numurā.