„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Dome atbalsta „Svātras” braucienu uz Kanādu

Jūlija sākumā Kanādā norisināsies XIV Latviešu Dziesmu svētki, kuros piedalīties uzaicināta arī Latviešu kultūras centra (LKC) folkloras kopa „Svātra”. Lai dotos uz šo pasākumu, LKC budžetā šogad ieplānoti 7000 eiro, taču ar šiem līdzekļiem nepietiek, tāpēc LKC direktore Regīna Osmane lūdza Daugavpils domes finanšu komitejas deputātiem finansiāli atbalstīt pašdarbniekus, piešķirot viņu braucienam 4000 eiro. Kā paskaidroja R. Osmane, visdārgāk izmaksāšot avio biļetes, kuras par nožēlu pašvaldības iestāde nevarot iegādāties internetā, kas būtu daudz lētāk, bet ir jārīko iepirkuma procedūra. Biļešu iegādei vien ir nepieciešami 19 000 eiro. Ir iesniegts arī projekts finansējuma piešķiršanai Valsts Kultūrkapitāla fondā, taču pagaidām atbilde vēl neesot saņemta.

Kopumā 20 kopas dalībniekiem brauciens uz Kanādu izmaksāšot vairāk nekā 20 000 eiro. Daļēji šis brauciens būšot finansiāli jāsedz pašiem folkloras kopas dalībniekiem, kas esot diezgan lielas summas, atzina R. Osmane. Ņemot vērā, ka folkloras kopā muzicē arī ģimenes, viņiem šis finansiālais slogs būs dubults.

Dziesmu svētku organizatori apņēmušies tikai ierādīt kolektīvam dzīvojamās telpas, taču maksāt par tām nāksies pašiem. Arī par ēdināšanu un brīvā laika pavadīšanu būs jāparūpējas pašiem kopas dalībniekiem.

Deputāti apjautājās, vai kolektīvs popularizēs tieši Daugavpils vārdu Kanādā, uz ko R. Osmane atbildēja, ka braucienā līdzi tiks ņemts pilsētas un valsts karogs, dažādi bukleti un suvenīri, kā arī „Svātras” dziesmu ieraksti, Daugavpils vārds parādīsies arī afišās un izskanēs uz skatuves. Svētki norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam Kanādas pilsētā Hamiltonā, kur Latgali pārstāvēs tikai divi kolektīvi. Tikt uz šo pasākumu neesot tik vienkārši, jo kolektīvus vērtē pasākuma organizatori un paši aicina piedalīties.

Viņa piebilda, ka „Svātra” darbojas jau divdesmit gadus un regulāri pārstāv Daugavpili vietēja un starptautiska mēroga pasākumos. Turklāt kopas dalībnieki ir pašdarbnieki, kuriem par darbošanos folkloras kopā netiek maksāta alga, taču viņi vienmēr aktīvi piedalās visos pilsētas pasākumos, kad vien ir nepieciešams.

Deputāti vienbalsīgi atbalstīja kolektīva braucienu uz Kanādu, piešķirot nepieciešamo papildus finansējumu. Jautājums vēl tiks izskatīts domes sēdē.