„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Tuvojoties Lieldienām, PVD aicina būt vērīgiem pircējiem

Tuvojoties Lieldienām, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, olas krāsošanai un saldumus bērnu iepriecināšanai, jābūt vērīgiem – jāseko līdzi informācijai preces marķējumā un jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam. PVD aicina iegādāties produktus pārdomāti, neveidojot lielus pārtikas uzkrājumus.

 Svētkos viens no pirktākajiem pārtikas produktiem būs olas, tādēļ atgādinām, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. Taču patērētājam ir tiesības atvērt iepakojumu un pārliecināties par olu izcelsmi. Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas metodi (0 – bioloģiskā ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana sprostos). Ar burtiem olas marķējumā norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs (piemēram, 1234).

Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras straujas svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

 Krāsojot olas, Pārtikas un veterinārais dienests aicina izmantot vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.

 Tāpat iepērkoties uzmanība jāpievērš tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti. Ja nav pārliecības, ka tirdzniecības vietā ir atbilstoši higiēnas apstākļi un pārtikas produkti netiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā, labāk doties uz kādu citu tirdzniecības vietu.

 Jāatceras, ka ātri bojājošos produktus – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, kā arī salātus un saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu un kulinārijas izstrādājumus gan veikalā, gan mājās jāuzglabā aukstumā no 0 °C līdz +6 °C, tā, lai nenotiek savstarpējais piesārņojums. Tāpat pārtikas produkti jāsargā no tiešiem saules stariem.

Par iespējamiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās, var zvanīt uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402 un informēt par tiem dienestu. PVD inspektori saņemto informāciju pārbaudīs!