„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Eksperti aicina pastiprināti pievērst uzmanību drošībai brīvdienās

Tuvojas Lieldienu brīvdienas četru dienu garumā un svētku laikā parasti pieaug gan cilvēku neuzmanība un izklaidība, gan arī zagļu aktivitāte. Drošības eksperti īpaši aicina parūpēties par mājokļa drošību iedzīvotājus, kuri nav pieslēguši savu īpašumu apsardzei. Ieteicams vienmēr pārliecināties, vai logi un durvis ir aizslēgtas, kā arī, vai elektroierīces ir atvienotas no strāvas.

“Piesardzību ir ieteicams ievērot pat tad, ja mājokli plānots atstāt tikai uz īsu brīdi, piemēram, aizejot uz tuvējo veikalu pēc pārtikas produktiem,” norāda drošības kompānijas GRIFS AG eksperts Uģis Začs.

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, pirms došanās uz Lieldienu svētku pasākumiem vai atvaļinājumā eksperti iesaka:

  • Atvienot no elektrības pieslēguma visas elektroietaises, atslēgt ūdens un gāzes padevi.
  • Dodoties prom, vairākkārt pārliecināties par to, ka visi logi un durvis ir aizslēgtas.
  • Labu kaimiņattiecību gadījumā lūgt kaimiņus pievērst uzmanību mājoklī notiekošajam. Pārpildīta pastkastīte liecinās, ka mājoklī neviena nav.
  • Vērtslietas ir svarīgi sadalīt pa vairākām vietām, savukārt skaidru naudu labāk glabāt bankā, nevis uzkrāt mājās.
  • Vērtīgus priekšmetus, piemēram, televizoru vai datoru, nevajadzētu novietot pie loga, lai nekārdinātu garnadžus.
  • Svarīgi ir aizbraucot atstāt gaismas sensorus, piemēram, dārzā.
  • Ja mājoklim ir pieslēgta signalizācija, svarīgi informēt par to apsardzes pakalpojumu piegādātāju, lai tās darbinieki īpašuma saimnieku prombūtnes laikā pievērstu mājoklim pastiprinātu uzmanību.

Eksperti atgādina, ka ilgtermiņā efektīvākais preventīvais pasākums aizsardzībai pret ugunsgrēku, gāzes un ūdens noplūdi un ielaušanos ir mājokļa aprīkošana ar atbilstošām drošības sistēmām.