„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Daugavpils ugunsdzēsēji restaurējuši vēsturisku automobili

Daugavpilī nesen piestājis ugunsdzēsības dienesta retro automobilis, ko restaurējuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes Daugavpils 3.daļas darbinieki.

Divdesmit gadus automobilis stāvējis noputējis angārā, līdz beidzot pēc daļas komandiera kapteiņa Aleksandra Grigorjeva iniciatīvas tika izvilkts dienasgaismā un kopīgiem spēkiem atjaunots.

Aleksandrs atzīst, ka galvenais bija sākt, tad puišiem radās interese; katrs kaut ko meklēja pa saviem avotiem, divu gadu laikā salika kopā. Visgrūtākais bijis dabūt oriģinālās rezerves daļas, jo visā bijušajā padomju savienībā bijušas tikai dažas šādas automašīnas. . Esot pat izdevies automašīnu iedarbināt.

Automobilis GAZ 63 tika izgatavots 1957.gadā Krievijā Molotova vārdā nosauktajā autorūpnīcā un bija paredzēts šļūteņu transportēšanai uz ugunsgrēka vietu. Vēlāk tas nedaudz pielabots un pārtaisīts par pretdūmu dienesta automobili skābekļa balonu nogādāšanai uz ugunsgrēka vietu. Pēdējā tehniskā apskate tai izieta līdz 1994. gadam, par ko liecina uzlīme uz loga.

Pirms došanās pensijā pēdējos sešus gadus ar šo automobili brauca Igors Bogdanovs, kurš ilgus gadus nostrādāja daļā gan par glābēju, gan šoferi. Tieši ar šoauto 1989. gadā kopā ar 40 ugunsdzēsējiem no Daugavpils viņš piedalījās ķīmiskas avārijas likvidēšanos darbos šķidrā amonjaka rūpnīcā Jonavā, Lietuvā. Tikai pateicoties Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas ugunsdzēsēju varonīgajai rīcībai, šis ugunsgrēks nekļuva par liela mēroga traģēdiju ar tūkstošiem upuru.

Visu rakstu lasiet 25.aprīļa numurā.