„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Dietologs Andis Brēmanis Daugavpils skolēniem mācīja dzīvot veselīgi

Daugavpils Valsts ģimnāzijā viesojās diētas ārsts Andis Brēmanis, kurš jauniešus izglītoja par veselīgu dzīvesveidu.

Lai uzlabotu Latvijas skolēnu veselību un izskaustu mazkustīgu dzīvesveidu, Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācija visā Latvijā ar Izglītības un zinātnes ministrijas, Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra atbalstu rīko kampaņu „Veselīgs. Dzīvesveids. Uzturs. Tu.”

Veselības ministrijas pētījums rāda, ka Latvijā katram ceturtajam pirmklasniekam ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās, arī citās vecuma grupās dati nav iepriecinoši. Vidēji 32% jauniešu dienā skatās televizoru četras vai vairāk stundas, savukārt aptuveni 57% jauniešu pie datora pavada vairāk par trim stundām dienā. Reģionos situācija visticamāk ir mazāk kritiska, taču veselīga dzīvesveida pamatus bērnu apziņā ir svarīgi sākt „būvēt” jau agrā vecumā, uzsver A. Brēmanis.

Bērnus dietologs salīdzina ar mazu kaķēnu, kuram nepieciešams ēdiens, miegs un rotaļas. Arī bērniem augošā vecumā ļoti svarīgs kārtīgs miegs, attīstošas kustības un veselīgs ēdiens. Diemžēl vairums jauniešu zog sev miega stundas uz TV vai interneta rēķina, tāpēc vecākiem būtiski kontrolēt, vai bērns laikus aiziet gulēt. Otra svarīga lieta ir kustības – dejas, sporta pulciņi un citas fiziskas aktivitātes. „Bērnībā mums bija tikai viens TV kanāls ar 10 minūšu ilgu multfilmu, pārējais laiks vasarā tika pavadīts laukā, vecāki mūs pat meklēja malu malās. Tagad vairums jauniešu sēž datoros, enerģiju netērē un paliek kusli. Arī ēdiens nav dabisks, bet rūpnieciski pārstrādāts. Rezultātā rodas dažādās problēmas, kas vizuāli izpaužas kā liekais svars, taču var iedzīvoties arī gastrītā un pat diabētā, kas ir vecu ļaužu slimība,” saka dietologs. Pēc statistikas vismaz 20 % jauniešu cieš no aptaukošanās, bet pēc ģimenes ārstu vērojumiem šis skaitlis sasniedz pat 70%.

Visu rakstu lasiet 30.aprīļa numurā.