„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Līksmieši saviem sveicējiem dāvāja jūtas bez vārdiem

26. aprīlī 45 gadu jubileju nosvinēja Daugavpils novada tautas deju ansamblis „Līksme”, dāvājot sev un skatītājiem skaistu koncertu „Jūtas bez vārdiem”. Trīs stundu garumā varēja baudīt populāras temperamentīgas latgaliešu dejas, skaistāko deju izlasi no Dziesmu un deju svētku programmas, kā arī jaunrades dejas un nesen tapušo mūsdienu deju uzvedumu. Uz skatuves vienkopus jubileju izdejoja ap 50 dejotājiem no kolektīva jaunās un vidējās paaudzes, tāpēc brīžiem Daugavpils novada kultūras centra skatuve šķita par šauru.

Tika sumināti bijušie dejotāji, kas slīpējuši kolektīva labo slavu kopš tā pirmsākumiem un līdz pat mūsdienām. Viņu vidū ir arī Daugavpils Vienības pamatskolas skolotāja Ērika Locika un Aglonas maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa, kura dejotājiem bija sarūpējusi milzu kliņģeri.

Diemžēl veselības problēmu dēļ svētkos nevarēja ierasties kolektīva pirmā vadītāja Irēna Braslavska, pateicoties kurai 1969. gadā arī tika izveidota „Līksme”. Irēna Braslavska dejas soļus un horeogrāfijas pamatus bija apguvusi pašmācības ceļā un veltīja visus spēkus, lai iemācītu skatuves dejas pamatus arī jauniešiem. Jau pēc desmit gadu nopietna darba kolektīvs ieguva Tautas deju ansambļa nosaukumu un kopš tā laika ir bijis visu Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku dalībnieks.

1990. gadā kolektīva vadību pārņēma Irēnas meita horeogrāfe Aija Daugele, un 24 gadu garumā viņas vadībā kolektīvs ir sasniedzis lielus panākumus.

Visu rakstu lasiet 30.aprīļa numurā.