„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Ko Latvija ieguvusi, jau desmit 10 gadus esot Eiropas Savienībā?

Pirms desmit gadiem 1. maijā Latvija iestājās Eiropas Savienībā (ES). 2003.gada 20.septembrī notika tautas nobalsošana, kurā par Latvijas iestāšanos ES nobalsoja 66,97% balsstiesīgo iedzīvotāju, no tiem pret bija gandrīz trešdaļa jeb 32,26% iedzīvotāju. Šajos gados Latvija ir piedzīvojusi gan t.s. treknos gadus, gan lielo krīzi, ilgstošo atveseļošanos un visbeidzot eiro ieviešanu. Protams, viens no lielākajiem ieguvumiem, iestājoties ES, bija Latvijas ekonomikā ieplūdušās investīcijas, taču viens no lielākajiem zaudējumiem ir iedzīvotāju aizplūšana no Latvijas. Atskatoties uz šiem gadiem, ikviens var novērtēt savus ieguvumus un zaudējumus.

Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna, kas savulaik kā Augstākās padomes deputāts balsoja par Latvijas neatkarību, šo desmitgadi sagaida ar lielu gandarījumu un prieku, jo, viņaprāt, Latvija no iestāšanās ES ir ieguvusi ļoti daudz. „Atšķirībā no eiroskeptiķiem, es nevaru teikt neko sliktu, jo ES sastāvā mūsu valsts ļoti strauji ir gājusi uz priekšu. Tikai aklais var neredzēt ieguvumus. Arī mūsu pašvaldībai nekad iepriekš nav bijušas tik lielas iespējas, kā tagad. Nespēju pat paturēt prātā tos skaitļus, kas ir saistīti ar ES projektu īstenošanu. Mūsu novads šajos gados ir kļuvis krāšņāks, stiprāks, sakārtota visa infrastruktūra,” pārdomās dalās S.Rāzna. Viņaprāt, galvenais ieguvums ir brīvības sajūta sirdīs un demokrātija, kas dažkārt tomēr tiekot nedaudz pārspīlēta. S. Rāzna uzsver, ka ļoti svarīga ir arī drošības izjūta, jo īpaši sakarā ar notiekošo Ukrainā. Viņam bail pat iedomāties, kas tagad būtu ar Latviju, ja mēs nebūtu ES.

Visu rakstu lasiet 30.aprīļa numurā.