„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Līdzjūtības un izklaides nebūs

30.aprīlī, Daugavpils teātrī būs pirmizrāde ļoti nozīmīgai lugai – Slavomira Mrožeka traģikomēdijai „Emigranti”. 1991.gadā tieši šīs lugas iestudējums bija pirmais atjaunotajā teātrī. Šosezon lugu ir iestudējis Oļegs Šapošņikovs, un viņa režisora biogrāfijā tas ir vienīgais gadījums, kad luga tiek iestudēta atkārtoti.

„Lugu „Emigranti” ir uzrakstījis dramaturģijas klasiķis, man kā režisoram tā ir tikpat augstvērtīga un dziļa kā Čehova „Kaija”, jo vienā izrādē nevar atšifrēt un parādīt visu, ko autors tur ir ielicis. Šī ir 21.gadsmita dvēseļu traģēdija,” atzīst O.Šapošņikovs. Režisors uzskata, ka tā nav luga par emigrāciju, bet gan par cilvēci, jo svešums tikai saasina to, kas mums jau piemīt, un savu stiprumu un vājumu mēs visvairāk parādām tieši ekstremālās situācijās. „Luga nav par to, cik grūti klājas emigrācijā, līdzjūtības tur nav, ir ironija. Un mēs arī neraudāsim. Izrāde ir par to, kas notiek ar cilvēka dvēseli, kā arī par to, kāpēc kāds bēg projām. Pārsvarā jau bēg no sevis, kaut gan to neapzinās, un svešumā arī sevi neatrod,” Mrožeka lugas iestudējumu skaidro tā režisors. Tāpat kā dzīvē nekas nav tikai melns vai balts, arī izrādē neesot viegli pateikt, kas ir labi un kas ir slikti. Šī ir traģikomēdija, kurā, lai arī viss izskatās slikti, par to var pasmieties.

Mrožeka lugā darbojas divi cilvēki, Daugavpils izrādē to būs trīs. O.Šapošņikovs atklāj, ka viņam ir gribējies, lai šis materiāls izskatītos saprotams. Tāpēc kopā ar Daugavpils teātra aktieriem Mihailu Samodahovu un Egilu Viļumovu spēlēs Latvijā jau 20 gadus dzīvojošais ASV pilsonis Džordžs Stīls.

Visu rakstu lasiet 30.aprīļa numurā.