„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.5 °C
apmācies

Caur Nikolaja vārtiem cietoksnī iebrauca pasta kariete

Nikolaja vārtu svinīgajā atklāšanā 16.maijā tiei neatvērās uzreiz, jo cietokšņa aizstāvjiem nācās atvairīt pretinieku uzbrukumu. Par spīti sliktajiem laika apstākļiem kaujas rekonstrukciju no cietokšņa vaļņiem vēroja simtiem cilvēku. Cietokšņa aizstāvju uzvara tika sagaidīta ar „urā!” saucieniem. Koka tilts un Nikolaja vārti cariskās Krievijas laikā 100 gadus bija galvenā iebrauktuve cietokšņa teritorijā monarhiem un augstu stāvošām personām. Tagad ir atjaunots to vēsturiskais izskats.

Vārtu atklāšanas kulminācijā caur tiem izbrauca pasta kariete, kurā bija iejūgti četri zirgi. Tā ir īstas pasta karietes kopija, kas XIX gadsimtā brauca maršrutā Sanktpēterburga – Kauņa – Varšava, pasta ceļš tika atklāts 1836. gadā. Ideja vēlreiz doties pa šo ceļu radās Lietuvas ceļotāju klubam, lai pievērstu uzmanību vēstures faktu, triju valstu kultūras sakaru saglabāšanai, kā arī izpētītu saglabājušos pasta ceļa objektus. Piemēram, netālu no Daugavpils, Zarasu rajonā, ir saglabājusies Deguču pasta stacijas ēka. Vēl viena ceļotāju misija – Žemaitijas šķirnes zirgu popularizācija, jo to ir palicis maz. Ceļā tiek uzņemta dokumentāla filma, pastāstīja galvenais važonis Aidons. Projektu personīgi atbalsta Lietuvas Ministru prezidents Aļģirds Butkevičs.

Visu rakstu lasiet 20.maija numurā.