„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Labais dakteris – zirgs

Problēmas aizmirstas, un mēs esam tik laimīgi, ka tiekamies, ka varam izbraukt no pilsētas, baudīt jauko laiku, un mūs ārstē labie dakteri – zirgi, - saka Monika Jukša, Latvijas Multiplās sklerozes asociācijas (LMSA) Daugavpils nodaļas vadītāja. „Pirmajā nodarbībā es jāju pavisam guļus, bet piektajā reizē jau pati tiku zirga mugurā,” stāsta dzīvespriecīgā sieviete ratiņkrēslā, kura nenogurstoši meklē iespējas jauniem projektiem, kas ļautu nejaukās un neizārstējamās slimības skartajiem cilvēkiem saņemt rehabilitāciju un piedzīvot neikdienišķas emocijas. Ar organizācijas ziedot.lv atbalstu tapa LMSA projekts „Labais dakteris – zirgs”, kurā seši multiplās sklerozes slimnieki varēja uzlabot veselību, saņemot reitterapijas pakalpojumus zirgu sētā „Klajumi”.

Reitterapijā galvenais dziednieks ir zirgs, un vienlaikus notiek gan medicīniskā, gan psiholoģiskā, gan sociālā rehabilitācija. Zirga ritmiskās trīsdimensiju kustības un ķermeņa siltums aptur muskulatūras atrofēšanos, uzlabojas asinsrite un slimnieka pašsajūta. Milzīgs emocionālais ieguvums ir kontaktēšanās ar zirgu, kura mugurā cilvēks atkal var neierobežoti pārvietoties, turklāt brīvā dabā un saskarsmē ar citiem cilvēkiem.

No projekta dalībniecēm staro tāds dzīvesprieks un optimisms, kāds ne tik bieži piemīt veseliem cilvēkiem, kuri mēdz sūroties par katru nieku. Mūsu asaras nevienam nav vajadzīgas, tās lai redz spilvens, - uzņēmīgo sieviešu teiktais patiešām tiek īstenots. Turklāt jau piecas no desmit reitterapijas nodarbībām bija nesušas labus rezultātus, vairākām dalībniecēm veselības uzlabojums bijis jau pēc pirmās vizināšanās zirgā.

Visu rakstu lasiet 27.maija numurā.