„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Ar pasta karieti apceļoja Latgali, Sēliju un Lietuvu

Austrumlatvijas vēstures pētnieku biedrības un Daugavpils novada pašvaldības pārstāvis, vēsturnieks Viktors Andruškevičs ar pasta karieti apceļoja Latgali, Sēliju un Lietuvu.

Tas bija iespējams, pateicoties Lietuvas sabiedriskās organizācijas „Klajūnu klubas” projektam „Pasta ceļš Latvija-Lietuva-Polija 2014”, kas tika realizēts no 12. maija līdz 1. jūnijam maršrutā no Krievijas pierobežas Latvijā līdz Varšavai (Polija). Projekta mērķis bija atcerēties slaveno pasta zirgu pasta maršrutu „Sanktpēterburga-Kauņa-Varšava”, kas bija atklāts 1836. gadā. Biedrība veidos arī pilnmetrāžas filmu „Pasta ceļa dienasgrāmata”, un jācer, ka tur būs iemūžināts arī Viktors, sēžot uz bukas.

Kad pasta kariete iebrauca Zarasos Lietuvā, ceļiniekus uzņēma mērijas pārstāvji un jaukā mūzikas kapela „Čir-vir-vyrai”. Tālāk jau katra nākamā apstāšanās kļuva par nelielu teatrālu uzvedumu un lietuviešu nacionālo ēdienu šovu. Piemēram, Ukmerģē viesus sagaidīja ļaudis 19. gadsimta tērpos - Krievijas cars Nikolajs I un viņa pavadoņi. Druiskininkos bija sarīkots pasta karietes aplaupīšanas uzvedums.

Visu rakstu lasiet 6.jūnija numurā.