„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Kas savāks no ielām līķus un mašīnas?

Daugavpils domes sēdē deputāti deleģēja pašvaldības uzņēmumiem dažas funkcijas, kuras tiem būs jāpilda, par laimi, ne pārāk bieži.

Noteikta kārtība, ka uzņēmums „Labiekārtošana D” nepieciešamības gadījumā savāks uz ielas nomiruša cilvēka ķermeni. Domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe paskaidroja, ka gadījumā, ja cilvēks nomirst dabīgā nāvē (nevis nāvei ir krimināls raksturs), policijai līķis nav jāsavāc.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, līķi drīkst savākt tikai tajā gadījumā, ja mirušā radinieki ir devuši tam savu piekrišanu. Taču nav teikts, kā rīkoties, ja radinieki, piemēram, atrodas ārzemēs. Dažos dokumentos ir pavisam absurdi skaidrojumi – miris cilvēks tiek pielīdzināts „atkritumiem”, tāpēc nedrīkst pieļaut situāciju, ka mirušais paliek uz ielas vairākas stundas, atzīmēja P. Dzalbe. Tagad pašvaldības saistošajos noteikumos teikts, ka uzņēmumam „Labiekārtošana D” būs jāaizved mirušais uz morgu, pēc tam viņš tiks nodots radiniekiem.

Savukārt aizvākt no pilsētas ielām bezsaimnieka mašīnas uzticēts uzņēmumam „Parking D”, agrāk šo funkciju bija uzticēts veikt pašvaldības uzņēmumam „SpecATU”. Kā tika paskaidrots deputātiem, piecu gadu laikā nav fiksēta neviena piespiedu transporta evakuācija. Mašīna tiek uzskatīta par bezsaimnieka gadījumos, ja, piemēram, notiek ceļa remonts, bet tā stāv un traucē darbu. Tiks sastādīts administratīvais akts un, kad atradīsies auto īpašnieks, būs jāapmaksā sava transporta pārvietošana, jo viņš to laikus nav aizvācis.