„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

„Gaudeamus” – brīvība un studentisks gars

Nedēļas nogalē Daugavpils uzņems 17. Baltijas studentu dziesmu un deju svētku „Gaudeamus” dalībniekus. DU studentu deju kolektīvs „Laima” būs šo svētku saimnieku lomā.

Studentiskās „Laimas” vadītājs Elmārs Belinskis savus pirmos „Gaudeamus” ir pieredzējis vēl būdams vidusskolnieks. 1978. gadā viņu un vēl pāris 10. klases puišus izlīdzēt un piedalīties svētkos Viļņā uzaicināja toreizējā „Laimas” vadītāja Renāte Ērmane. Un tad, kā saka Elmārs, bija vien jāiet no „Vārpas” dejot uz „Laimu”. Desmit gadus vēlāk – 1988.gadā – leģendārie Viļņas „Gaudeamus” Elmāram bija pirmie svētki „Laimas” vadītāja statusā. Ne velti arī tagad Viļņa viņam saistoties ar vislabākajām atmiņām. Studenti tur izmitināti vienuviet, bijušas gan sadzīves ērtības, gan patiesa svētku gaisotne. Neaizmirstams bijis Jelgavas studentu pūtēju orķestris Ašmaņa vadībā, kas svētku dalībniekiem spēlējis līdz rīta gaismai.

 

Jautāju, vai ir atšķirība starp lielajiem Dziesmu svētkiem un „Gaudeamus”. Elmārs Belinskis atbild īsi: „Man jau gribas, lai vienmēr svarīgs būtu vārds „svētki”,” piebilstot, ka viņš negribētu, ka viss svētku laiks aiziet mēģinājumos un vēlāk koncertā, taču studenti vienmēr ir bijuši dzīvāki un arī brīvāki, un, cerams, nezaudēs šo izjūtu arī 17. „Gaudeamus” Daugavpilī.

Visu rakstu lasiet 27. jūnija numurā

 

Komentāri

28.06.2014 22:40
Vineta
Jā, 1988. gada Gaudeamus Viļņā paliks atmiņā- jaukā nakts balle studentu pilsētiņas pagalmā, pirmo reizi stadionā neatļauti tika ienesti pašreizējie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogi; miliču ķēdes noslēguma koncertā, visiem kopā "Dievs, svētī, Latviju" dziedāšana, pat īsti nezinot vārdus...Pirms 25 gadiem...