„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Ik mēnesi - jauns graustu saraksts

Daugavpilij ne tik glaimojošie pamestie grausti vizuāli nemainās, taču darbs šajā jomā notiekot, skaidroja domes izpilddirektors Andrejs Kursītis. Par šo jomu pašvaldībā ir atbildīgas divas struktūras – pašvaldības policija un Pilsētplānošanas un būvniecības departaments, kuru speciālisti regulāri veic monitoringu. Graustu saraksts tiekot atjaunots katru mēnesi.

Grausta īpašniekam tiek sastādīts akts un tiek dots vismaz mēnesis laika savest savu īpašumu kārtībā. Ja tas netiek izdarīts divu mēnešu laikā, īpašnieks tiek aicināts uz domes administratīvo komisiju, kur tiek pieņemts lēmums par soda naudas piemērošanu. A. Kursītis atzīst, ka kustība sākusies kopš tā laika, kad graustu īpašniekus sāka aicināt uz pilsētbūvniecības komisiju, īpašumi pamazām tiek savesti kārtībā.

„Melnajā” sarakstā pastāvīgi esot ap 50 graustiem, kāds no tā tiek izsvītrots, kāds nākot klāt, tostarp arī nodegušās ēkas, saka domes izpilddirektors. Diemžēl operatīvi risināt jautājumu neļaujot dažas nepilnības likumdošanā, piemēram, par ēkas nojaukšanu un izdevumu piedzīšanu no grausta īpašnieka. Pagaidām pašvaldība var izmantot likumā atļauto iespēju aplikt graustu īpašniekus ar trīskāršu nekustamā īpašuma nodokli, tādējādi stimulējot viņus pašus rīkoties. Vasaras sākumā domē aplikšanai ar paaugstinātu nodokli tika iesniegti astoņi šādi pamesti īpašumi.

Sarežģītāk esot ar nodegušajām ēkām, jo visbiežāk ugunsgrēkā iet bojā arī to īpašnieki, tāpēc īpašums tiek atzīts par bezmantinieka mantu un caur tiesu izpildītāju tiek pārdots izsolē. Līdz tam laikam par īpašumu jārūpējas valstij, taču līdzekļi tam nav paredzēti.