„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Cūku mēris Latgales iedzīvotājus dzen izmisumā

Kopš 22. jūnija, kad Dagdas novadā konstatēts klasiskā cūku mēra gadījums, situācija pasliktinājusies visā Latgalē, jo klasiskajam cūku mērim klāt nācis arī Āfrikas cūku mēris, kas Latvijā konstatēts pirmo reizi. Šī bīstamā slimība uzliesmoja 26. jūnijā Krāslavas novada Robežnieku pagastā netālu no robežas ar Baltkrieviju. Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts jau 12 mežacūkām un trim mājas cūkām. Pašlaik inficētajā teritorijā ir iekļauta lielākā daļa Latgales. Otrdien, 1. jūlijā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz izsludināt ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā teritorijā.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori katru dienu apmeklē saimniecības inficētajā teritorijā, lai veiktu pārbaudes un analīzes. Līdz otrdienai tika pārbaudītas 324 saimniecības, no tām tikai 69 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai tika noņemti 355 asins paraugi, taču jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām netika konstatēti. Visus asinsanalīžu izdevumus sedz valsts.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs aicina zemniekus ar steigu reģistrēt mājlopus, pat tad, ja saimniecībā ir viena vai divas cūkas, jo tas ļautu pretendēt uz kompensācijām cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā, kā arī atvieglotu PVD darbu slimības apkarošanā. Katru trešdienu novadā notiks informatīvās sanāksmes, aicinot zemniekus tikties ar speciālistiem, lai apzinātu situāciju un turpmāko rīcību.

Visi saprotot, ka cūku mēris ir „ciemakukulis” no kaimiņvalsts, kas nāk iekšā bez vīzas, saka Krāslavas novada speciāliste lauku attīstības jautājumos Viktorija Lene. Zemnieku noskaņa esot ļoti drūma. Vietējie iedzīvotāji pašlaik steidz izkaut savas cūkas. Visā Latgalē tagad problemātiski ir iegādāties saldējamās kameras, tās cilvēki izpirkuši, lai varētu uzglabāt cūkgaļu, jo realizēt to nedrīkst.  

Visu rakstu lasiet 4.jūlija numurā.