„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Pasliktinājušies latviešu valodas eksāmena rezultāti

Daugavpils domes Izglītības pārvaldes (IP) vadītāja Marina Isupova paziņoja Daugavpils skolēnu centralizēto eksāmenu rezultātus. Diemžēl, dažās pozīcijās rādītāji ir pasliktinājušies, kas liek domāt par turpmāko rīcību. Pirmkārt, tas attiecas uz latviešu valodu.

Centralizētos eksāmenus šogad kārtoja 787 divpadsmito klašu skolēni, t. sk. 340 – profesionālajās izglītības iestādēs. Saņemti 2913 rezultāti. Otro gadu IP eksāmenu rezultātus saņem procentos, nevis līmeņos. Valstī kopumā ir samazinājies vidējais rezultāts latviešu valodā, bioloģijā un vācu valodā. Salīdzinājumā ar valsti, Daugavpilī rezultāti ir zemāki angļu, latviešu valodā un vēsturē. Augstāks nekā valstī vidējais rezultāts ir matemātikā (audzis par 15% pilsētā), bioloģijā, ķīmijā, angļu valodā (par 5%) un krievu valodā.

Vissliktāk ir ar valsts valodu – salīdzinājumā ar pagājušo gadu, eksāmenu rādītāji ir pasliktinājušies par 7%. Joprojām augsti rezultāti ir Valsts ģimnāzijā un Krievu vidusskolā-licejā. Latviešu valodas eksāmena augsta rezultāta rādītāji Daugavpils skolās sarukuši no 40% līdz 28% (par augstu rādītāju IP ir noteikusi 60% barjeru). Kāpēc tā notiek? „Ņemot vērā, ka eksāmeni, kuros mums ir augsti rādītāji, tiek kārtoti latviešu valodā, nav būtisks jautājums, vai mūsu bērni runā latviski. Runā, bet problēma ir tāda, ka Daugavpilī galvenokārt strādā nacionālo minoritāšu skolas,” paskaidroja M. Isupova. „Latviešu valodas programma devītajās klasēs ir orientēta uz sarunvalodu, vidusskolas programmā – uz gramatiku. Mēs izanalizējām eksāmenu – tajā nemaz nav mutiskās daļas, tas orientēts tikai uz gramatiku.”

Visu rakstu lasiet 11.jūlija numurā.