„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Vakcīnas pret Āfrikas cūku mēri nav

Jūnija beigās Krāslavas novada teritorijā tika reģistrēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums – nekad agrāk Latvijā tas nav noticis. Uzreiz bija skaidrs, ka situācija ir nopietna. Jau 3. jūlijā tika izsludināta karantīna Krāslavas un Dagdas novadā, šeit līdz pat 1. oktobrim ir atcelti masu pasākumi.

Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidlatgales nodaļas vadītājs Antons Lazdāns paziņoja, ka Daugavpils novadā ārkārtas situācija ir izsludināta 12 pagastos – Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes. Jau ir apturēts gaļas, t. sk. arī pārstrādātās, eksports uz Krieviju, aizliegts arī dzīvu cūku tranzīts. Valsts iekšienē un ES gaļu drīkst pārvadāt.

Dagdas novadā tika sadedzinātas astoņas cūkas saimniecībā, kur bija reģistrēts klasiskais cūku mēris. Robežnieku pagastā sadedzināja trīs cūkas, Piedrujas pagastā – divas mājas cūkas, kas bija inficējušās ar Āfrikas cūku mēri. Pie pašas Baltkrievijas robežas, Vorzovā, 16 mežacūkām diagnosticēts Āfrikas cūku mēris.

Visu rakstu lasiet 11.jūlija numurā.