„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Dubnā cienāja ar sauso pērienu, Maļinovā - ar zapti

Vairākās pašvaldībās 19.jūlijs pagāja jautrā noskaņā, tostarp Daugavpils novadā, kur savus svētkus svinēja Dubnas un Maļinovas pagasts. Šovasar tik reti karstais un saulainais laiks uz pasākumiem dienas gaitā kopā pulcināja galvenokārt jauno paaudzi, jo vairums lauku iedzīvotāju steidza vākt sienu un apdarīt citus lauku darbus.

Dubnā ikviens svētku dalībnieks varēja nogaršot lielo kliņģeri un izbaudīt pirtnieces Dzintras Abarones sauso pērienu ar dažādām zāļu slotiņām, kas ir lieliska alternatīva īstajam pēršanās rituālam. Sausais pēriens pats par sevi esot ļoti unikāls, jo tajā darbojas gan smarža, gan skaņa. 

Tradicionāli Maļinovas pagasta svētkos uz ugunskura tika vārīta ērkšķogu zapte, šis rituāls uzticēts vietējām saimniecēm Taisijai Andrejevai un Annai Pilipecai.  Anna atzīst, ka ērkšķogas pagastā audzē vai ikviens, tāpēc šī esot visiecienītākā zapte katrās mājās. Svētku ievārījumam ogas nākušas no Jancišku ciema, kurp pat mašīnas nebraucot, tāpēc ērkšķogas esot ekoloģiski tīras un īpaši gardas, saka Taisija.

Visu rakstu lasiet 25.jūlija numurā.