„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

Aglona pošas svētkiem

Lai arī Latgalē plosās cūku mēris un daudzviet ir atcelti visi masu pasākumi, Aglonas svētki notiks par spīti visām nedienām. Aglonas bazilikas prāvestu Daumantu Abricki sastopu ar grābekli un lāpstu rokā, kopā ar citiem talciniekiem piedaloties Aglonas internātvidusskolas apkārtnes uzkopšanā. Te viss rit savu ierasto gaitu, pirms svētkiem tiek sakopta bazilikas apkārtne un gatavotas naktsmītnes svētceļniekiem.

Arī svētku programma sen jau apstiprināta un nekas tajā nav mainījies. Aglonas svētki tradicionāli sākās jau 11. augustā ar aizlūgumu par slimniekiem, 12. augusts būs ģimenei veltīta diena, 13. augustā notiks Svētā Meinarda svētki un procesija ar Fatimas Dievmātes statuju ap baziliku. Arī 14. un 15. augustā notiks ikgadējie svētku pasākumi un aizlūgumi, ceturtdien pie bazilikas visus priecēs konkursa „Dziedu Dievmātei” laureātu dziedājumi. Tāpat kā līdz šim strādās arī informācijas centrs.

Priesteris stāsta, ka šogad pašā bazilikā nekas netiek remontēts, bet visi spēki ir novirzīti internātviduskolas sakārtošanai. Svētku priekšvakarā kopā ar vidusskolas darbiniekiem un brīvprātīgajiem talciniekiem tiek uzkopta gan skolas apkārtne, gan pašas telpas, lai varētu uzņemt svētceļniekus. Pērn skolā apmeties ap tūkstoš cilvēku, arī šogad plānots uzņemt tikpat viesu.

Tā kā internāta ēkā visiem svētceļniekiem vietas esot par maz, daļēji viņi varēšot apmesties skolas ēkā, tāpēc tagad tur vērojami būvdarbi. D. Abrickis stāsta, ka nekādi kosmētiskie remonti iekštelpās nav veikti, jo tam pagaidām nav līdzekļu. Pagaidām galvenais jautājums ir vidusskolas ēkas drošība, saistīta ar vecajām jumta konstrukcijām, tāpēc šovasar plānots nomainīt jumta sijas un segumu virs viena ēkas korpusa. Jumta rekonstrukcija notiks pēc svētkiem, taču iepriekš uzsākti sagatavošanās darbi, atvieglojot vecās jumta konstrukcijas un izvācot no ēkas visus gružus, lai var uzņemt viesus.