„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Skolotājus gaida lielāks atalgojums

Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas vasaras radoši metodiskā nometne „Latgales loki 2014” šogad notika Daugavpilī. Piedalījās 58 Latvijas vispārizglītojošo skolu skolotāji. Viņiem bija tikšanās arī ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti, kas atzina, ka šis mācību gads ir pirmais, kad skolotāji jau augustā zinās savu septembra algu. 

Jau panākta vienošanās ar Pašvaldību savienību par konkrētu mērķdotāciju pārskaitīšanu pašvaldībām. Ministre atzīst, ka ir izdevies izpildīt skolotājiem doto solījumu, proti, tiks maksāti 420 eiro par vienu likmi, būs 40% piemaksa par papildus veicamajiem darbiem, kā burtnīcu labošanu vai klases audzināšanu u.tt., kā arī būs konstanta piemaksa no 30 līdz 99 eiro par kvalitātes pakāpēm neatkarīgi no laika posma, kad šī pakāpe ir iegūta. Ir izstrādāti divi iespējamie pedagogu darba samaksas modeļi, kas šajā mācību gadā tiks aprobēti gan mazajās lauku skolās, gan lielajās valsts ģimnāzijās, lai varētu vienoties par modeli, kas visvairāk atbilst Latvijas realitātei un nodrošinātu pedagogu algas sistēmisko pieaugumu. „Jaunajā mācību gadā esam prasījuši skolotāju algu palielinājumu par 10%, kas ir 36 miljoni eiro, centīsimies pārliecināt valdību, ka šī summa ir nepieciešama, lai atdotu gadiem uzkrāto parādu pedagogiem. Tomēr jau šogad pedagogu darba samaksa būs lielāka nekā pērn,” teica I. Druviete.

Skolu tīklā šajā mācību gadā pārmaiņas nenotiks, izņemot tās 14 skolas, kas ir reorganizētas, atvērtas no jauna, teica ministre. Viņa ir pārliecināta, ka mazajām skolām būtu jāpastāv arī turpmāk, bet pašvaldībām - jāmeklē iespējas tās saglabāt, jo mazās skolas noteiks apdzīvotās vietas turpmāko likteni.

Visu rakstu lasiet 15.augusta numurā.