„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.9 °C
apmācies

Zemnieku klētīs sabirst laba raža

Otro nedēļu Latgales un Sēlijas druvās zemnieki, spītējot arvien biežākām lietavām, vāc jauno ražu.

Ilūkstes novada lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „Sēlijas āres” biedri strādā no agra rīta līdz vēlam vakaram. Pāvils Kveders trešo sezonu kāpj kombainā, lai palīdzētu tēvam Vitoldam Kvederam. „Darbu sāku ap astoņiem un pabeidzu vakarā. Bet, kad graudi sabirst bunkurā, kad redzi, ka raža ir laba, tad ir milzīgs prieks,” pastāstīja Pāvils. Viņam ir 20 gadi, jauneklis studē Latvijas lauksaimniecības universitātē, un šobrīd dzīvi laukos uzskata par vislabāko izvēli.

„Sēlijas āres” ir apsējušas 2200 ha -- 30% ziemāju un 70% vasarāju. Ražas novākšanā ir iesaistīti 8 kombaini, un saulainā laikā tie nokuļ 20-25 ha dienā. Kā teica Vitolds Kveders, zemniekus priecē auzas un ziemas kvieši -- apcirkņos sabirst 5 un vairāk tonnas no hektāra. Par vasarājiem gan pāragri spriest, jo tos zemnieki sāka pļaut tikai šonedēļ, tomēr jau pirmajos nokultajos laukos raža bija 4 t no ha. „Ja Dievs dos labu laiku, tad savus laukus nokulsim līdz augusta beigām, paliks vien rapsis, to parasti novācam līdz kādam 10. septembrim,” teica V. Kveders.

Visu rakstu lasiet 15.augusta numurā.