„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
-0.7 °C
daži mākoņi

Sventes pagasta jubilejā iesvētīs karogu

Uzkāpjot Egļukalna skatu tornī, pārstaigājot piecus pilskalnus, nopeldoties Sventes ezerā vai apmeklējot no bērnu smiekliem skanīgo vidusskolu, Sventes pagasta pārvaldes vadītāja Brigita Vasiļevska vienmēr iedomā, ka šī ir tā vieta, kur cilvēki dzīvo, strādā un pēc prombūtnes atgriežas ar māju sajūtu sirdī. Sventes pagasts 23. un 24. augustā svinēs 150. dzimšanas dienu.

Jubilejas galvenais notikums būs dievkalpojums un karoga iesvētīšana 24. augustā katoļu baznīcā un priestera un tautasdziesmu krājēja Pētera Smeltera godināšana. Pēc dievkalpojuma visi dosies gājienā uz kapsētu, kur atdusas garīdznieks. Naujenes folkloras kopa „Rūžeņa” dziedās tautasdziesmas, notiks piemiņas brīdis.

Sventes pagasts izveidojās uzreiz pēc dzimtbūšanas atcelšanas. Pirmā pagastmāja tika nopostīta Pirmajā pasaules karā, vēstures avotos teikts, ka pagastvecis un rakstvedis strādāja Silenes kroga mājā. 1869. gadā tika uzbūvēta jauna ēka (tagad tā ir dzīvojamā māja), savukārt padomju laikā pagasta padomi pārcēla uz Sventes muižas kalpu māju, kur joprojām atrodas pagasta pārvalde.

Visu rakstu lasiet 22.augusta numurā.