„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Latgales reģionā turpmākos 18 mēnešus latviešu valodas apguvi sekmēs valsts budžeta programmas īstenošana.

Ar š.g. 1.augustu savu īstenojumu uzsāk Sociālās integrācijas fonda (SIF) administrētie projekti valsts budžeta finansētās programmas „Latviešu valodas apguve” ietvaros Latgales reģionā. Arī mācību centrs „BUTS”, kas sniedz izglītības pakalpojumus visā Latvijas teritorijā un kura viena no filiālēm atrodas Daugavpilī, īstenos apmācību 8 izglītojamo grupām, pavisam 120 pieaugušajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru dzimtā valoda nav latviešu valoda, sniedzot iespēju apgūt vai pilnveidot latviešu valodas prasmes, paaugstinot tās par vienu pakāpi.

 Apmācību procesā izglītojamie 3,5 mēnešos apgūs valsts valodu 100 stundu apjomā pamata (A līmeņa) un vidējā (B līmeņa) latviešu valodas apguves programmās, mācības noslēdzot ar gala pārbaudījumu. Tiem programmas dalībniekiem, kuri izteiks gatavību apmācību noslēgumā kārtot arī valsts valodas prasmes pārbaudi Valsts izglītības satura centrā, mācību centrs ”BUTS” paredz rīkot VISC izbraukuma eksamināciju.

 Šī projekta ietvaros kā īpaši atbalstāma izvirzīta mērķa grupa – jaunieši vecumā līdz 25 gadiem, kuri nav ne skolēni, bezdarbnieki vai darba meklētāji, bet kuriem valsts valodas zināšanas arvien aktuālas turpmākas izglītošanās un nodarbinātības iespēju paplašinājumam, saskarsmei un komunikācijai.

No šī projekta īstenošanas sagaidāms, ka vismaz 80% izglītojamo būs paaugstinājuši valsts valodas prasmi par vienu pakāpi, gūstot gan pozitīvu izglītības pieredzi, gan saņemot valodas zināšanu apstiprinošu dokumentu.

 Mācību centrs „BUTS” jau 11 gadus piedalās valsts budžeta programmas (2002 – 2014) „Latviešu valodas apguvei” īstenošanā Latvijas iedzīvotājiem, kuru dzimtā valoda nav latviešu valoda. Tāpēc mācību programmā un izglītojamo zināšanu un mācību sasniegumu vērtēšanā iesaistītie pedagogi ir ne vien ar augstu kvalifikāciju pieaugušo izglītošanā valsts valodas apguvei, bet arī pieredzi latviešu valodas mācīšanā cittautiešiem.