„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Ina Druviete: Pedagogu atalgojuma palielināšanai no valsts budžeta šogad piešķirti 1,7 miljoni eiro

 

 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) trešdien 27.augustā tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomi un pārrunās paveikto pedagogu atalgojuma sistēmas sakārtošanā. Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete norāda, ka skolu pedagogu prasības par atalgojuma sakārtošanu ir taisnīgas, un ir gandarīta, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies rast risinājumus pedagogu atalgojuma palielināšanā jau no šī mācību gada un arī nākamajos gados, kā arī veicināt pedagogu vienlīdzību, izstrādājot jaunu atalgojuma modeli.

 

Lai šogad palielinātu pedagogu algas no valsts budžeta piešķirti 1,7 miljoni eiro, savukārt nākamajos divos gados no valsts budžeta tiek plānoti aptuveni 23 miljoni eiro.

 

Ministre atzīst, ka IZM turpinās dialogu ar arodbiedrību pērn izvirzīto prasību valdībai izpildei, un novērtē, ka šīs sarunas un konsultēšanās notiek nepārtraukti ikdienas darbā. Galvenās LIZDA izvirzītās prasības bija par darbu uzsākšanas pie pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveides, novēršot esošās neadekvātās darba samaksas atšķirības, kā arī kopā ar sociālajiem partneriem izstrādāt visu līmeņu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, katru gadu nodrošinot 10% pieaugumu nozarei.

 

IZM iesniegusi jaunās politikas iniciatīvas 2015.gadam un turpmākajiem diviem gadiem, prasot papildu finansējumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai. Kā pirmo prioritāti ministrija noteica pedagogu darba samaksas pakāpenisku paaugstināšanu, vienlaicīgi nodrošinot jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu, kam kopumā nepieciešami 36 miljoni eiro. Mērķis ir nodrošināt pedagogu minimālās darba algas paaugstināšanu ik gadu par 10% pašvaldību un ministriju padotības iestādēs strādājošajiem pedagogiem. Saskaņā ar Deklarācijas par Laimdotas Straujumas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību ministrijai jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modelis un jāsagatavo pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks.

 

Savukārt jau ar šā gada 1.septembri tiks paaugstināta zemākā amata algas likme pedagogiem līdz 420 eiro, kā arī tiks nodrošināta visiem pedagogiem, kuri ir ieguvuši 3.,4.,5.kvalitātes pakāpi, piemaksa par iegūto kvalitātes pakāpi. Pedagogi, kas ieguvuši 3., 4. un 5.pakāpi, saņems fiksētas piemaksas attiecīgi 31,87 eiro, 79,68 eiro un 99,60 eiro apmērā par vienu pedagoga darba likmi. Pedagogi saņems arī piemaksu 40% apmērā par papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu.

 

Šis būs pirmais mācību gads, kad izglītības iestāžu pedagogiem informācija par atalgojumu būs zināma jau pirms jaunā mācību gada sākuma, to paredz valdībā augustā apstiprinātais IZM rīkojuma projekts par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām un to izglītības iestādēm 2014.gadam pedagogu darba samaksai. Kopējais finansējums mērķdotācijās pašvaldībām 2014.gadam ir 324,7 miljoni eiro.

 

Vienlaikus tiek turpināta pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveide, pamatojoties uz IZM izveidotās darba grupas rezultātiem, t.sk. jauna pedagogu atalgojuma modeļa izstrāde līdz 2015.gada augusta beigām un atalgojuma paaugstināšanas grafika izstrāde. Šobrīd izstrādāti divi modeļi – pāreja uz pilna laika darba slodzi vai „Nauda seko skolēnam” pilnveide. Lai nodrošinātu jaunā modeļa sekmīgu ieviešanu, IZM organizēs aprobācijas procesu, kas nozīmē, ka skolas varēs pašas iesaistīties labākā atalgojuma modeļa izstrādē un izvēlē.

 

Jaunajās politikas iniciatīvās IZM ir iesniegusi finansējuma pieprasījumu pedagogu turpmākai darba samaksas pakāpeniskai paaugstināšanai, kas būtu 10% gadā, šādā veidā izpildot pedagogu izvirzītās prasības par samaksas palielināšanu turpmākajos gados. Papildus finansējums ļautu palielināt pedagogu atalgojumu par vienu likmi līdz 508 eiro 2016.gadā, kas būtu par 30% vairāk nekā līdz šim.

 

IZM jau informēja, ka 2014./2015.mācību gads sāksies ar vairākiem būtiskiem jaunumiem - valsts apmaksātas brīvpusdienas arī 3.klasei, pirmās svešvalodas apguve jau no 1.klases, kā arī mācību satura un procesa uzlabošana. Šogad un turpmāk par 70% vairāk atvēlēts valsts finansējums mācību grāmatu un burtnīcu iegādei, kas atrisina jautājumu par mācību līdzekļu iegādi.

 

Izglītības un zinātnes ministre augstu vērtē līdzšinējo sadarbību ar arodbiedrību un cer uz konstruktīvu sadarbību arī turpmāk, lai kopīgi panāktu izglītības darbinieku atalgojuma paaugstināšanu.

 

 

Izglītības un zinātnes ministrijas

Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa

prese@izm.gov.lv