„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: šoruden Latvijas piena produkcijas ražotājiem atvērsies Ķīnas tirgus

 

Zemkopības ministrija (ZM) informē, ka šoruden Latvijas piena produktu ražotājiem atvērsies Ķīnas tirgus, kas dos iespēju mūsu uzņēmumiem daļu saražotās produkcijas eksportēt uz Ķīnu, kuras tirgus ir ļoti liels, turklāt augošs un tāpēc perspektīvs.

 

Jau šā gada jūnijā, zemkopības ministram Jānim Dūklavam tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas galvenās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas pārvaldes ministru Ži Šupingu, tika saskaņots Latvijā ražoto piena produktu sertifikāts eksportam uz Ķīnu – kopējā eksporta atļauja.

 

„Tuvākajā laikā tiks sākts Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu reģistrācijas process eksportam uz Ķīnas tirgu. Jau septembrī Latvijā ieradīsies Ķīnas sertifikācijas institūcijas eksperti, lai pārbaudītu konkrētu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu atbilstību reģistrācijai eksportam uz Ķīnu. Esmu gandarīts, ka Latvija būs pirmā Baltijas valsts, kam būs sertifikācija piena produktu eksportam uz Ķīnas tirgu,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

 

ZM un Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti sadarbību ar Ķīnas Tautas Republiku par Latvijā ražotās produkcijas eksportu uz šo valsti sāka jau 2013. gadā. Pērn notika ZM un PVD pārstāvju tikšanās ar Ķīnas kompetentās iestādes, kas ir atbildīga par uzņēmumu atzīšanu produkcijas eksportam, speciālistiem, lai apspriestu sadarbību. Šās tikšanās laikā Latvija un Ķīna vienojās, ka Ķīnas eksperti apmeklēs Latvijas gaļas un piena ražošanas uzņēmumus.

 

Šā gada 16. jūnijā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Ķīnas galvenās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas pārvaldes ministrs Ži Šupings parakstīja arī protokolus starp ZM un Ķīnas Galveno kvalitātes uzraudzības, inspekcijas un karantīnas administrāciju par karantīnas un veterinārajām prasībām saldētai un atdzesētai jēra un liellopu gaļai. Vizītes laikā Ķīnas ministrs pārliecinājās, ka Latvijas atbildīgās institūcijas nodrošina pārtikas preču ražošanas uzraudzību tā, lai pie pircēja nonāktu droša un kvalitatīva pārtika.

 

Plānots, ka šā gada novembrī jaunu eksporta tirgu apgūšanai Latvijas piena produkcijas ražotāji varētu piedalīties starptautiskā pārtikas izstādē Pekinā, Ķīnā.

________________________

Informāciju sagatavoja:

Kaspars Funts

Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks