„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Skatāma izstāde par lielo karu

Šogad aprit simts gadi, kopš Eiropā sākās Pirmais pasaules karš. 17.septembrī, pieminot tālaika notikumus, Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta Pirmajam pasaules karam veltīta izstāde „Uz uguns un nāves robežas”. Ekspozīcijā ir fotogrāfijas un priekšmeti, kas atrasti Daugavpils apkārtnē vietās, kur notika kaujas.

Izstāde tapusi, pateicoties tās organizatorei, muzeja direktores vietniecei zinātniskajā darbā Ludmilai Žilvinskai, kura veidoja kompozīciju un sadarbojās ar kolekcionāriem, kuru atrastie priekšmeti izlikti apmeklētāju apskatei.

Lai gan nelielajā muzeja zālē otrajā stāvā visam nepietika vietas, aplūkojot izstādi, var gūt priekšstatu par karavīru ikdienu. Durkļi, granātas, formas tērpi, kā arī priekšmeti, kas darīja tīkamāku karavīru pieticīgo sadzīvi, -- pulksteņi, tualetes piederumi, krūzes, pudeles, trauki.

Sadarbībā ar jauno klubu „2014” un meklēšanas organizāciju „Patriots” – grupa „Dinaburg” un citiem privātiem kolekcionāriem ir izdevies nedaudz plašāk palūkoties uz simts gadus seniem notikumiem.

Visu rakstu lasiet 23.septembra numurā.