„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Daudzšķautnainā zinātnes pasaule atklājās krēslas stundā

Pagājušajā nedēļā ikviens interesents varēja iedziļināties zinātnes pasaulē. Septiņas dienas varēja brīnīties un rast loģisku izskaidrojumu daudzām pasaulē notiekošajām parādībām. Noslēguma akords bija pasākums „Zinātnieku nakts”.

Daugavpils Universitātes jaunajā korpusā un arī „jaunākajā korpusā”, kā to pa jokam dēvē studenti, darbojās ķīmiķi, fiziķi, ģenētiķi, biologi, zemes dzīļu noslēpumus atklāja ģeologi. Daudzšķautnainā un neizsmeļamā zinātnes pasaule aizrāva gan jaunos apmeklētājus, gan skeptiski noskaņotos pieaugušos, kuri sākumā šķita drūmi, bet vēlāk aizrautīgi skatījās mikroskopā un klausījās stāstījumu par sava novada kukaiņu pasauli.

Zinātnisko pētījumu galvenā tēma bija kristāli. Katra zinātnes joma to interpretēja atšķirīgi, bet uzskatāmi to varēja vērot pie ķīmiķu galda. Vilināja krāsainas kolbiņas ar noslēpumainiem šķidrumiem un spīdīgiem pulverīšiem. Ūdens glāzei pievienoja dažādas vielas un notika brīnums – mazajā pasaulē, kas atradās glāzē, sākās būvniecība. Kristāliņi veidoja daudzkrāsainas adatiņas, kas tiecās uz augšu. Šis mēģinājums aizrāva tik ļoti, ka jaunieši pētīja, veidoja jaunas kombinācijas un proporcijas.

Visu rakstu lasiet 3.oktobra numurā.