„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Dzintara krāšņā un mirdzošā skaņa

Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) koncerti Daugavpilī jau kļuvuši par tradīciju, tiek ļoti gaidīti, un mūziķu sniegumu šeit uzņem sirsnīgi, tai skaitā pagājušajā nedēļā sniegto programmu "Bēthovens un Liepājas koncerts". LSO ir vecākais simfoniskais orķestris Baltijas valstīs un vienīgais šāda veida profesionālais kolektīvs ārpus Rīgas. „Mēs cenšamies reizi vai divas gadā apceļot Latviju ar kādu koncertprogrammu un ceram, ka tā būs arī turpmāk. Mūs uztur visas Latvijas nodokļu maksātāji, tāpēc tas ir mūsu pienākums, reizē arī prieks, koncertēt visā Latvijā. Tā mēs varam atdot cilvēkiem to, ko viņi mūsos iegulda,” stāsta LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala.

Tieši LSO spēlēja Latgales vēstniecības "Gors" atklāšanā Rēzeknē. Nākamgad Liepājā atklās koncertzāli "Lielais dzintars". A.Lakstīgala uzskata, ka reģionālo koncertzāļu būvniecība noteikti ir vajadzīga. "Ļoti bieži augstvērtīgi koncerti notiek nevis Rīgā, bet tieši Rēzeknē, kā arī jaunajā Cēsu koncertzālē, un Rīgas publika bieži dodas uz turieni. Kamēr galvaspilsētā nav koncertzāles, šīs zāles piesaista rīdziniekus un jauno koncertzāļu saimnieki iegūs laiku raisīt vairāk intereses savas pilsētas iedzīvotājos. Man ļoti patīk Daugavpils Vienības nama koncertzāles akustika, tā ir ļoti piemērota simfoniskajiem koncertiem, ir tiešām liela bauda šeit muzicēt," atzīst diriģents.

LSO starptautiskais nosaukums ir „Liepaja Symphony Amber Sound Orchestra” (dzintara orķestris). Jautāts, vai ir iespējams vārdos izstāstīt, kā skan dzintars, A.Lakstīgala atbild: "Dzintars ir tipisks latviešu dārgakmens. Tas mirdz, bet ne tik asi kā daudzi dārgmetāli. Samtaini, matēti, vienlaikus arī koši. Dzintars var būt majestātiski liels vai arī mazs un trausls, tāpat ir ar orķestra skaņu, kurai jābūt skaistai, bet neuzbāzīgai, vienlaikus krāšņai un mirdzošai".

Visu rakstu lasiet 3.oktobra numurā.