„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.5 °C
apmācies

Bezmaksas profilaktiskā apskate pie ģimenes ārsta

Latvijas veselības dienā aicinām atcerēties, kad pēdējo reizi bijāt pie sava ģimenes ārsta. Vai regulāri konsultējaties ar ārstu, vai tomēr apmeklējat ārstu reti, jo nav sūdzību par veselību?

Pacientiem, kas gadu vai ilgāk nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta, pienākas bezmaksas profilaktiskā apskate. Daudzas slimības attīstās bez redzamiem simptomiem, tāpēc regulāra profilaktisko apskašu veikšana ir ļoti svarīga ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no vecuma un veselības stāvokļa.

Profilaktiskās apskates laikā ģimenes ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic dažādas pārbaudes: asinsspiediena un pulsa noteikšanu, sirdsdarbības un plaušu izklausīšanu, vēdera iztaustīšanu, mutes dobuma apskati, limfmezglu iztaustīšanu, redzes, dzirdes, jušanas un kustību funkciju izvērtēšanu, kā arī citas veselības pārbaudes.

Ja tiks konstatēta papildu izmeklējumu nepieciešamība, ģimenes ārsts var izsniegt nosūtījumu laboratorisko vai diagnostisko izmeklējumu veikšanai, kā arī speciālista konsultācijas saņemšanai.

Profilaktiskās apskates vai citas vizītes laikā pacienti vecumā no 50 līdz 74 gadiem var arī saņemt testa komplektu zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes veikšanai, lai noteiktu, vai fēcēs nav slēptās asinis. Profilaktiskā pārbaude ļauj agrīni konstatēt saslimšanu un nepieciešamības gadījumā uzsākt ārstēšanu. Šo pārbaudi ieteicams veikt arī gadījumā, ja pacientam nav sūdzību par veselības stāvokli.

Lai veiktu profilaktisko apskati, jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi un jāvienojas par ērtāko vizītes dienu un laiku. Ģimenes ārstu, kas sniedz valsts apmaksātu veselības aprūpi, kontaktinformācija un darba laiki pieejami interneta vietnē www.rindapiearsta.lv.