„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Lauksaimnieki ar nepacietību gaida jaunos ES projektus

Šis gads Latvijas zemniekiem nav bijis no ražīgākajiem, turklāt nepatīkami pārsteidza ar dažādiem pārbaudījumiem, atzīst Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Daugavpils filiāles vadītājs Guntars Melnis. Zemniekus jau pavasarī nomāca izsalušie ziemāji, vēlāk pār galvām nāca Āfrikas cūku mēris un visas lauksaimniecības produkcijas iepirkuma cenu kritums. Graudu raža šogad sarukusi par 25% salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Ar nepacietību zemnieki gaida atveramies jaunās ES fondu programmas, lai varētu īstenot jaunus projektus.

Lai gan ES fondu jaunais plānošanas periods sācies jau šā gada janvārī, līdz šim īsti nav skaidrības par iespējām piesaistīt ES finansējumu. Tikai septembra beigās Ministru kabinets apstiprinājis noteikumus valsts un ES atbalsta saņemšanai lauku saimniecībām un pārtikas ražošanas uzņēmumiem pasākumā „Ieguldījumi materiālajos aktīvos”. G. Melnis atzīst, ka ES vēl nav akceptējusi šos noteikumus, taču Zemkopības ministrija uzņēmusies garantēt projektu priekšfinansējumu, lai mazinātu spriedzi zemniekiem un nepalaistu garām ziemas periodu, kad ir vislabākais laiks projektu rakstīšanai. Jau 20. oktobrī tiks atvērti ilgi gaidītie modernizācijas projekti lauku saimniecībām.

Visu rakstu lasiet 14.oktobra numurā.