„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Daugavpilī jauniešus aicina piedalīties Karjeras nedēļā

Jauniešiem Latgalē pietrūkst zināšanu par pašizvērtējuma veikšanu, secināts Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktajā aptaujā. Lai aicinātu jauniešus apzināties, ka karjeras izvēle jāsāk ar savu interešu, personības, prasmju un zināšanu izpēti, no 13. līdz 17. oktobrim 15 Latvijas pilsētās un novados, tostarp Daugavpilī, VIAA organizē Karjeras nedēļu.

 Aptaujā 14 līdz 19 gadus veciem jauniešiem bija jānosauc faktori, kuri, viņuprāt, ir būtiski karjeras izvēlē; jāatklāj, vai viņi ir vērsušies pēc palīdzības pie karjeras konsultanta; kā arī, vai jaunieši ir veikuši pašizvērtējumu, plānojot savu karjeru. Lai arī lielākā daļa jauniešu norāda, ka, izvēloties profesiju, vissvarīgākais ir izvērtēt sevi un tikai tad izvēlēties karjeras virzienu, tikai 36% jauniešu norāda, ka ir noskaidrojuši profesijas, kuras vislabāk atbilst viņu interesēm, rakstura īpašībām, spējām un prasmēm. Turklāt tikai 12% jauniešu Latgalē ir tikušies ar karjeras konsultantu, lai gan 38% atzīst, ka vērstos pie speciālista, ja šādas konsultācijas būtu pieejamas.

 „Daugavpilī skolēniem un jauniešiem ir vāji attīstītas uzņēmējspējas un uzņēmējdarbības prasmes. Pilsētā notiek dažādas aktivitātes, kas veicina šo prasmju attīstību, taču tas ir nepietiekami. Karjeras nedēļa ir viens pasākumu kopums, kur jaunieši var labāk izprast uzņēmējdarbības principus un to, cik lielā mērā veiksmīga uzņēmējdarbība ir atkarīga no paša uzņēmējspējām,” skaidro Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes Profesionālās, interešu un pieaugušo nodaļas pedagoģe – karjeras konsultante, Karjeras nedēļas Daugavpilī koordinatore Santa Čeirāne.

 Daugavpils Karjeras nedēļas organizatori aicina doties mācību ekskursijās, apmeklēt interaktīvas karjeras izglītības nodarbības, karjeras konsultācijas, kā arī uzklausīt vietējo uzņēmēju padomus, piedalīties konkursos un radošajās darbnīcās. Pasākumi tiek organizēti, lai jaunieši labāk saprastu, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties studiju virzienu, un kādas iespējas tas var pavērt darba tirgū.

 Detalizēta pasākumu programma 15 Latvijas pilsētās un novados pieejama vietnēs: www.viaa.gov.lv/karjerasnedela un www.draugiem.lv/viaa, kā arī www.facebook.com/KarjerasNedela.

 Karjeras nedēļu no 13. līdz 17. oktobrim organizē VIAA, izmantojot arī Eiropas Komisijas Euroguidance programmas atbalstu. VIAA šo iniciatīvu īsteno sadarbībā ar 15 Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām un to izglītības pārvaldēm. Karjeras nedēļas laikā jauniešiem būs iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, uzzināt savus talantus un pilnveidojamās puses, izprast savu nākotnes profesiju un dzīvesveidu, piedalīties dažādās interaktīvos pasākumos un laimēt balvas. Tāpat karjeras veidošanas personības tipa noskaidrošanai ir iespēja izspēlēt digitālu spēli „Kāds tipiņš Tu esi?” portālā Draugiem.lv.