„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.9 °C
apmācies

Pasaules Osteoporozes dienā aicina izmantot konsultatīvo tālruni

Šodien, 20. oktobrī, tiek atzīmēta Pasaules Osteoporozes diena. Tās mērķis ik gadu ir atgādināt sabiedrībai par nopietno kaulu slimību, kā ietekmē kauli kļūst trauslāki un veidojas lūzumi, piemēram, plaukstas pamatnē, augšstilba kaula kakliņā vai mugurkaula skriemeļos.Lai cilvēkiem būtu pieejama informācija par slimību, diagnostikas iespējām un speciālistiem, jau vairākus gadus darbojas Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas (LOPIA) konsultatīvais tālrunis 26606464 un tieši oktobra mēnesī tiek saņemti visvairāk zvani no cilvēkiem, kuriem ir jautājumi par osteoporozi.

 „Viņi man saka – ārsts ar mani nerunā, viņš man neko neizstāsta,” zvanītāju pieredzi stāsta Aina Bajaruna, LOPIA pārstāve, izbijusi medmāsa un osteoporozes paciente. Jau vairākus gadus tieši viņa atbild uz LOPIA konsultatīvo tālruni 26606464. Kā stāsta A. Bajaruna, vidēji dienā tiek saņemti vismaz 10 zvani. Visbiežāk cilvēki, zvanot uz konsultatīvo tālruni, interesējās, kur var veikt kaulu minerālā blīvuma pārbaudi jeb osteodesitometriju, tāpat tiek saņemti zvani par osteoporozes speciālistiem ar ieteikumu, kurp labāk doties un kā sagatavoties sarunai ar dakteri. Ļoti bieži zvanītāji pēc tam arī atzvana un pastāsta, kā viņiem gājies. Parunājam arī par uzturu, kā saglabāt veselus un stiprus kaulus,” komentē A. Bajaruna.

 „Es cilvēkiem sniedzu konsultāciju, mīļi parunāju, novēlu jauku dienu. Cilvēkam vajag mīļumu, kontaktu, atbalstu. Citreiz es braucu autobusā, vai esmu veikalā un man kāds zvana. Es pasaku, lai atzvana pēc 15 minūtēm, jo nevaru tajā brīdi runāt un atzvana arī...” komentē A. Bajaruna.

 Jautājumos par osteoporozi LOPIA aicina zvanīt – 26606464.  Par osteoporozi  Osteoporoze ir kaulu slimība, kas nemanāmi attīstās vairāku gadu laikā.Kauli pastiprināti zaudē minerālvielas - kalciju un fosforu, kļūst poraini un dobumaini, kaulā veidojas mikroskopiski lūzumi. Ievērojami samazinās kaulu minerālais blīvums, tādējādi tie kļūst trausli un viegli lūst pat pie nelielas slodzes vai traumas. Kaulu veselības stāvokli jeb minerālo blīvumu nosaka ar rentgena osteodensitometrijas metodi. Osteoporoze tiek diagnosticēta, ja kaulu minerālais blīvums ir vienāds vai lielāks par – 2,5 –tas ir standarta novirzes rādītājs no konkrētā cilvēka fizioloģiskās normas. Vairāk informācijas: www.osteo.lv.