„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tiks atvērts 2015. gada 1. janvārī; elektrību šobrīd piedāvā trīs tirgotāji, gatavojas – vēl četri

2015.gada 1.janvārī tiks atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām. Tirgus atvēršanas principi paliek nemainīgi – iedzīvotājiem ir jāizvēlas sev piemērotākais piedāvājums, izvērtējot dažādu tirgotāju produktus. Elektroenerģijas piegādi mājsaimniecībām un valsts elektrotīklu uzturēšanu kā līdz šim nodrošinās AS „Sadales tīkls”. Savukārt, lai kompensētu elektroenerģijas tarifu izmaiņas, valstij atsakoties no visiem iedzīvotājiem subsidētā „Starta tarifa”, ir izstrādāts atbalsta mehānisms sociāli mazaizsargātajām sabiedrības grupām – trūcīgajām, maznodrošinātajām personām un daudzbērnu ģimenēm.

Gada sākumā gatavību tirgot elektroenerģiju bija izteikuši četri tirgotāji, savukārt šobrīd – jau septiņi, no kuriem trijiem – AS „Latvenergo” (ar „Elektrum” produktu līniju), SIA „Baltkom” un SIA „WIN Baltic” – jau ir spēkā esoši piedāvājumi, savukārt pārējie tirgotāji ar saviem elektrības piedāvājumiem iepazīstinās līdz gada beigām vai nākamajā gadā.

„Tirgotāju interese par elektroenerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām liecina, ka konkurence ir un kļūst aizvien sīvāka. Tā ir laba ziņa patērētājam – elektrības tirgotājiem būs jāpiedāvā lietotājiem elektrība un citi pakalpojumi konkurences apstākļos par iespējami zemāko tirgus cenu vai komplektā ar citiem mājsaimniecībām noderīgiem pakalpojumiem. Lielākā iedzīvotāju daļa iekļaujas zemākajā elektrības patēriņa grupā – līdz 200 kWh mēnesī, savukārt visasākā cīņa starp tirgotājiem būs par klientiem ar vidēju un lielu elektroenerģijas patēriņu – no 200 kWh līdz 600 kWh mēnesī un vairāk. Tāpēc īpaši aicinām šos klientus laicīgi iedziļināties tirgotāju piedāvājumos un vērtēt tos, meklējot sev izdevīgāko,” uzsver AS „Sadales tīkls” valdes loceklis Ilvars Pētersons.

Lai atbalstītu sociāli mazaizsargātās sabiedrības grupas, likumdošanā paredzēts finansiāls atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kuras no 1. janvāra katru mēnesi 300 kWh varēs iegādāties par pašreiz spēkā esošo „Starta tarifu”. Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām personām tiks saglabāta iespēja katru mēnesi iegādāties 100 kWh par minēto tarifu. 2015. gadā valsts noteikto atbalstu īstenos AS „Latvenergo”. Turpmāk valsts sludinās iepirkumu konkursus elektrības tirgotājiem par iespēju nodrošināt valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm un maznodrošinātajiem.

„2008.gadā pasauli skāra nozīmīga finanšu krīze, kas negatīvi ietekmēja arī Latvijas ekonomisko izaugsmi un iedzīvotāju labklājību. Sniedzot atbalstu iedzīvotājiem, valdība pieņēma lēmumu nepaaugstināt elektroenerģijas tarifus Latvijā un nodrošināt visām mājsaimniecībām 1200 kWh/ gadā par samazinātu tarifu – t.s. ‘’Starta tarifu’’. Līdz ar tirgus atvēršanu valsts maina atbalsta sniegšanas sistēmu – turpmāk atbalstu saņems tikai tie, kam tas visvairāk nepieciešams, – trūcīgās un maznodrošinātās mājsaimniecības, kā arī daudzbērnu ģimenes,” norāda Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Daļa elektroenerģijas tirgotāju savu piedāvājumu reklāmas kampaņas jau ir uzsākuši, un daļa plāno tās uzsākt tuvākajā laikā. “Izvērtējot tirgotāju publiskotos piedāvājumus, var secināt, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenas pieaugums būs 15 – 30 % apmērā, kas atkarīgs no mājsaimniecības patēriņa. Vienlaikus jāuzsver, ka tas nevar būt par pamatu citu preču un pakalpojumu cenu kāpumam, jo lielie komersanti elektroenerģiju jau iegādājas brīvajā tirgū kopš 2008.gada, bet vidējie un mazie komersanti – kopš 2012.gada,” norāda J. Spiridonovs.

Iedzīvotāju informēšanas kampaņu par tirgotāju piedāvājumu izvēles principiem īstenos AS „Sadales tīkls”, Ekonomikas ministrija, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kas savas kompetences ietvaros sniegs skaidrojumus par jaunajiem noteikumiem mājsaimniecībām un patērētāju tiesību ievērošanas uzraudzību. Šogad visi informatīvās kampaņas partneri piedalīsies arī Regulatora Reģionu dienu pasākumos, kas notiks astoņās Latvijas pilsētās, tostarp Rīgā, kuru ietvaros eksperti un tirgotāju pārstāvji skaidros iedzīvotājiem elektroenerģijas piedāvājumu izvērtēšanas un izvēles principus. Tāpat tiks sniegta informācija par atbalsta saņemšanas iespējām daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātām un trūcīgām personām.

Skaidrojot elektroenerģijas tirgus atvēršanas būtību, J. Spiridonovs, uzsver: „Atverot elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, Latvija būs spērusi pēdējo soli, lai pilnībā atvērtu savu elektroenerģijas tirgu brīvai konkurencei. Baltijas valstu elektroenerģijas tirgu pakāpeniska atvēršana sekmē to iekļaušanos kopējā Eiropas un Ziemeļu valstu elektroenerģijas tirgū, kura dalībnieki ievēro vienotus tirgus principus un, savstarpēji kooperējoties, veido piekļuvi izdevīgākām elektrības cenām. Sadarbība ar kaimiņvalstīm ir vitāli svarīga Latvijas enerģētiskās neatkarības stiprināšanai, tāpēc Latvijas enerģētikas prioritāte tuvākajos gados būs starpsavienojumu kapacitātes stiprināšana, lai nodrošinātu piekļuvi jauniem elektroenerģijas piegādes avotiem un dotu iespēju gan iedzīvotājiem, gan komersantiem iegādāties elektroenerģiju par iespējami izdevīgāko cenu.”

Līdz ar to Latvija realizē savu un ES mērķi – pievienošanos Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgum un pilnīgu integrēšanos ES kopējā elektroenerģijas tirgū, iegūstot pieeju lētākai elektroenerģijai Skandināvijas biržā pēc starpsavienojumu izbūves pabeigšanas. Turklāt tirgus atvēršana rada jaunas iespējas vietējiem elektroenerģijas ražotājiem – saražoto elektroenerģiju iepludināt kopējā ES tirgū (‘’Nord Pool Spot’’ biržas piedāvājumā), tādējādi aktivizējot arī vietējo elektroenerģijas ražošanas tirgu.

Gada griezumā Latvijas dabas resursi neļauj saražot elektroenerģiju tādā apjomā, lai nodrošinātu valsts un iedzīvotāju pieprasījumu pēc elektrības, tāpēc elektroenerģija tiek pirkta arī citos tirgos no citu valstu ražotājiem. Savukārt, lai piekļūtu lētākai elektroenerģijai Skandināvijas biržā, Latvija ar kaimiņvalstīm jau kopš 2009. gada piedalās Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plāna (BEMIP) īstenošanā, investējot līdzekļus jaunu elektroenerģijas piegādes ceļu izbūvē no Ziemeļvalstīm uz Baltiju. Kaimiņvalsts Igaunija savu apņemšanās daļu jau ir realizējusi tirgus atvēršanas kontekstā un turpina īstenot infrastruktūras izbūvi, savukārt Latvija aktīvi nodrošina infrastruktūras izbūvi un pēdējo posmu – tirgus atvēršanu – noslēgs 2015. gada 1. janvārī.

AS „Sadales tīkls” loma elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesā saglabājas nemainīga – elektroenerģijas sadale, partneris visiem tirgotājiem, kā arī sabiedrības informēšana par iedzīvotājiem aktuāliem jautājumiem. No oktobra beigām līdz martam AS „Sadales tīkls” īstenos klientu informēšanas aktivitātes nacionālajā un reģionālajā presē, televīzijā, radio un internetā.