„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Jānis Kudiņš stāsta mīlas nostāstus un pēta pilskalnus

Višķēnietis Jānis Kudiņš, kādreizējais pagasta pārvaldes vadītājs, būdams pensijā, ir saņēmis gida sertifikātu, sakrājis daudz nostāstu un leģendu par mīlestību, ir atradis ne vienu vien pilskalnu un izpētījis tā vēsturi, tāpat viņš veido senlietu privāto kolekciju un piedāvā ekskursiju „Arheoloģiskais ceļš”. Tā Jānis dažādo tūrisma biznesu, ko 90. gados toreizējā Daugavpils rajonā uzsāka viens no pirmajiem.

Saruna notika topošajā senlietu ekspozīcijas telpā, kas ir parasta garāža, ko Jānis ir aprīkojis ar plauktiem un stikla vitrīnām. Pirmajā brīdī tas viss atgādina muzeju miniatūrā, bet, kad Jānis parāda visas telpas un ārā izstādīto seno lauksaimniecības tehniku, automašīnas (norunājam, ka tās nebildēsim, jo auto kolekcionēšana ir dēla Jāņa hobijs), tad ir jāatzīst, ka šī kolekcija varētu būt viena no lielākajām Daugavpils novadā un Latgalē. Raibi ir stāsti, kā eksponāti ir nonākuši Jāņa kolekcijā. Sadzīves priekšmetus viņam lielākoties atdāvināja viensētu saimnieki, kuri, piedzīvojuši sirmās vecumdienas un jaunus laikus, uzskatīja, ka tiem nav pielietojuma. Tāpat daudz ko vērtīgu var atrast, aparot dārzus. Jānis parādīja keramikas lausku, arī tā bija uzarta ar arklu un, iespējams, ir pats senākais kolekcijas priekšmets.

Visu rakstu lasiet 31.oktobra numurā.