„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.7 °C
neliels lietus

Pateicās Naujenes pagasta lauksaimniekiem un uzņēmējiem

Izveidota jauna saimniecība, attīstīta piena lopkopība, saražota konkurētspējīga prece. Par šiem un citiem sasniegumiem Naujenes pagasta pārvalde pateicās zemniekiem un uzņēmējiem, kas 31. oktobrī bija ieradušies uz tradicionālo rudens balli Naujenes kultūras centrā.

„Lai saimniekotu laukos, jābūt gudram, centīgam, strādīgam un ar raksturu. Man ir pieredze strādāt laukos no bērnu dienām (sāku braukt ar traktoru tad, kad pats nevarēju uzrāpties uz sēdekļa), izglītība, raksturs un vēlēšanās būt labam saimniekam,” „Latgales Laikam” teica 85 ha lielās graudkopības z/s „Stepaņida” jaunsaimnieks Anatolijs Marhilevičs. Viņam ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) diploms un zināšanas. Saimnieko ir realizējis pirmo projektu -- par ES jauno lauksaimnieku atbalsta programmu ir nopircis traktoru. Šogad gan miežu, kviešu un auzu raža nav bijusi laba (vidēji 2 t no ha), nepriecē arī zemās graudu cenas, tomēr sezona ir noslēgusies ar mazu peļņu. Ziemā viņš rēķināšot un analizēšot - varbūt ir vērts audzēt vairāk rapsi, pupas, kviešus. „Labāk ir būt saimniekam savā zemē nevis kalpam svešumā,” atzina Anatolijs. Viņam piebalsoja LLU pirmā kursa students Juris Grustāns, kurš jau šobrīd viens pats prot veiksmīgi aprūpēt 21 piena govi vecāku z/s „Smilgas”. „Lauku darbi nelauž kaulus. Govju slaukšana man aizņem 1,5 stundu. Lopbarības un siena sagatavošana prasa vairāk laika. Bet esmu jau apradis, man patīk dzīvot laukos,” teica Juris.

Visu rakstu lasiet 4.novembra numurā.