„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Vabolē var uzzināt, kā uzcept gardākās kļockas un asinsdesas

Ja vaboliešiem nepieciešams uzklāt galdu saviesīgam pasākumam vai uzcept svētkiem gardu torti, tad visdrīzāk viņi meklēs rokā pagastā pazīstamo saimnieci Venerandu Veliku, kurai ir ļoti bagāta pieredze šajā jomā. Gatavot viņu iemācījusi mamma Viktorija Bartuseviča, kura arī tagad, būdama cienījamā vecumā, joprojām saimniekojot pa mājām un arī apadot visus mājiniekus.  Beidzamajā laikā Veneranda vairs neuzņemas klāt godu galdus, to uzticējusi savām gados jaunajām kolēģēm Intai un Inārai. 

Jau kopš pusaudžu gadiem Veneranda gājusi līdzi mammai klāt kāzu vai bēru galdus, galvenokārt viņai uzticēts gatavot dažādus gaļas ēdienus, kad arī tagad padodas vislabāk. Toreiz jaunā meitene nebija plānojusi kļūt par pavāri, to ar laiku nokārtojusi pati dzīve. Gandrīz 20 gadus Veneranda nostrādāja meliorācijas uzņēmumā par dispečeri, bet deviņdesmito gadu sākumā ar vīru nolēmuši pārcelties uz laukiem, paņēma zemi un sāka saimniekot, turēja 7 slaucamas govis. Vairākus gadus, kamēr bērni paaugās, bijusi mājsaimniece, bet tad aizgāja strādāt par pavāri Vaboles vidusskolā un nu jau 15 gadus gatavo maltīti skolēniem. 

Veneranda prot pagatavot visdažādākos ēdienus, arī izpildīt neparastus pasūtījumus. Reiz kādam saietam vajadzējis izdobtā ķirbī sutināt kāpostu tīteņus. Viņa tīteņus sākumā apcepusi un pasautējusi atsevišķi, tikai tad sutināšanu pabeidza ar visu ķirbi.

Pašas ģimenei iecienīts ēdiens ir kartupeļu kļockas ar gaļu. Saimniece stāsta, ka pildījumam viņa apcep burkānus ar sīpoliem un gaļu vai speķīti, ko pilda rīvētu kartupeļu masā. Tad kļockas kārtīgi apcep pannā. Katliņā viņa liek zaļas kartupeļu šķēles, kurām pa virsū apceptās kļockas, tā ēdiens nepiedeg. Klāt pielej ūdeni, krējumu, garšvielas un sautē gatavas. Pie šādām kļockām viņa mēdz pagatavot sēņu mērci vai piedevu no krējuma, svaiga gurķa un ķiploka.

Visu rakstu lasiet 14.novembra numurā.