„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Lai Zolitūdes traģēdija nekad vairs neatkārtotos

Ir pagājis tieši gads, kopš Rīgas mikrorajonā Zolitūdē sabruka lielveikals „Maksima”, laupot dzīvību 54 cilvēkiem. Zem gruvešiem izdzisa arī Daugavpils meitenes Elgas Gruzdes dzīvība, bet viņas mammai Inetai Jakovelei 21. novembris uz mūžu paliks baisā atmiņā. Taču viņa atradusi sevī spēku ne tikai tikt pāri sāpēm, bet arī cīnīties par to, lai tamlīdzīgas traģēdijas mūsu valstī nekad vairs neatkārtotos.

Ir grūti runāt par traģēdiju, kas atņēmusi vienīgo bērnu, taču Ineta gada laikā ir iemācījusies saņemties un nolēmusi par to neklusēt. Dažreiz Elgucis pie viņas atnākot sapnī un lūdz mammu neraudāt. „Mūsu dzimtas sievietes ir ļoti stipras. Taču no krama es neesmu, man tas nekad nepāries,” asarām acīs saka Ineta.

Redzot, cik tauta kļuva vienota un nāca palīgā traģēdijas upuru tuviniekiem, Ineta atrada sevī spēku, lai cīnītos par to, lai šādas traģēdijas vairs nenotiktu. Viņa ir viena no biedrības „Zolitūde 21.11” aktīvajiem dalībniekiem, kas neliek mierā Latvijas valdību un pieprasa darīt visu šīs traģēdijas vainīgo noskaidrošanā un saukšanā pie atbildības. Ineta Jakovele piedalās visās Ministru kabineta sēdēs, kur tiek izskatīti jautājumi saistībā ar Zolitūdes traģēdiju un drošības jautājumiem. Latviešu valodas skolotāja ir izstudējusi ne vienu vien likumu, daudz lasījusi, konsultējusies ar dažādiem speciālistiem, lai varētu valdībā iesniegt savus priekšlikumus. Viens no tiem ir saistīts ar drošību jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā. „Ja kaut kas atgadītos, zem šīs ēkas gruvešiem var tikt iznīcināta liela daļa mūsu inteliģences,” domā Ineta. Viņa ierosināja īstenot evakuācijas mēģinājumu, lai pārliecinātos, ka sistēma strādā, un bijusi gandarīta, kad tas patiešām tika paveikts. Biedrība regulāri pieprasa valdībai atskaitīties par padarīto, neļauj piemirst lielo nelaimi.

Visu rakstu lasiet 21.novembra numurā.