„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Izstāde vēstī par laiku, kad cilvēku sirdis pamira

Ja nebūtu Pirmā pasaules kara, kas pirms 100 gadiem notika arī Daugavpils pilsētas pievārtē un novadā, tad nebūtu Latvijas valsts. Šo atziņu vairums vēsturnieku, novadpētnieku un kolekcionāru pauda starptautiskajā zinātniski-praktiskajā konferencē „Pirmais pasaules karš (1914 -- 1918): reģionālais aspekts”, kas notika 13. novembrī Naujenes novadpētniecības muzejā un kas vainagojās ar interesantas izstādes „Cylvāku sirdis pamyra…” atklāšanu.

Konferences zinātniskās komitejas pārstāve, Daugavpils Universitātes vēstures doktore Irēna Saleniece uzsvēra: „No pasaules un Latvijas vēsturiskā skatu punkta Pirmajam pasaules karam bija fundamentāla nozīme, jo bija iespējama Latvijas kā pastāvīgas valsts rašanās. Taču Pirmais pasaules karš ir pētīts maz.”

Izstādes divi galvenie stendi ir veltīti Vabolē dzimušajam kara ārstam Antonam Skrindam un līksnietei Helēnai Laurinovičai-Proņevskai un viņas grāmatai „Tumši muokūņi sasavalk”, kas stāsta par Pirmo Pasaules karu Līksnas pagastā. Par izstādes gidiem kļuva Naujenes novadpētniecības muzeja vadītāja Evita Kusiņa-Koļesnika, Latgales vēstures un pētniecības kluba „1914” vadītājs Oļegs Vinogradovs un citi novadpētnieki.

Visu rakstu lasiet 28.novembra numurā.