„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Subatē top svilpaunieki, ko dāvinās Latvijas viesiem

Subates podnieks Mareks Zavodnojs rāda kartona kasti, kas ir pilna ar dažādas formas keramikas svilpauniekiem. „Te ir 200 svilpaunieku, kas jau ir apdedzināti, vēl 200 gaida, kad iekuršu keramikas krāsni,” „Latgales Laikam” pastāstīja meistars.

Mareks, tāpat kā citi 40 Latvijas meistari, šo mazo suvenīru darina kā dāvanu viesiem, kas Latviju apmeklēs tās ES prezidentūras laikā.

Mareks vispirms piedāvājis, ka veidos savos oriģinālos svilpauniekus -- zivis, kas ir pašas izgudrots svilpaunieks, un tāds nav nevienam citam, taču darbu pasūtītāji norādījuši, ka jāievēro standarti. „Ja Eiropā gurķiem jābūt taisniem nevis līkiem, tad, izrādās, arī svilpaunieki drīkst būt tikai klasiskie -- putns vai zirgs. Es paliku pie putniem. Mani svilpaunieki gan pēc formas, gan pēc acīm un knābja izdevušies dažādi. Uz spārniem ir ķemmveida ornamenti. Man tuvāka ir tieši šī keramika, ko darinājuši mūsu senči, turklāt uguns mālu apdedzina tā, ka katrs svilpaunieks iegūst unikālas „spalvas”. Cik Latvijā putnu sugu, tikpat daudz varētu būt arī manā kastē,” sacīja podnieks.