„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Vai skolotāju algas uzzinās visi?

Otrdien, 9. decembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputāti un izglītības ministre Mārīte Seile vienojās, ka pirms jaunā skolotāju darba apmaksas modeļa ieviešanas ir jāpanāk kompromiss pedagogu darba algu publiskošanā. Komisijas locekļi tā arī nespēja panākt kompromisu, vai algu publiskošana ir piemērots lēmums, vien vienojās par to, ka tas esot strīdīgs un apspriežams jautājums. Ministru kabinets gatavojas iesniegt priekšlikumu par pedagogu darba algu publiskošanu Saeimā kopā ar 2015. gada budžetu.

Iepriekš, 5.decembrī valdības ārkārtas sēdē tika izskatīti grozījumi Izglītības likumā, kas paredz, ka internetā tiks publiskotas pedagogu darba algas, norādot vārdu un uzvārdu. Ar balsu vairākumu grozījumi tika apstiprināti. 

Daugavpils 3. vidusskolas direktors Vitālijs Azarevičs uzskata, ka jauninājuma iniciatoru vienīgais mērķis esot novērst sabiedrības uzmanību no galvenās problēmas – pedagogu darba algu paaugstināšanas jautājuma risināšanas. „Mūsu skolotāji nesaņem tik, lai viņu darba algas publiskotu. Kāpēc, piemēram, šādā gadījumā nepublicēt trūcīgo ienākumus, viņu pabalstus? Skolotāji maksā nodokļus līdz pēdējam centam un nesaņem aplokšņu algas. Protams, tiks publiskotas bruto algas. Ir skolotāji, kuri saņem vairāk, ir tādi, kuri saņem mazāk, tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Tagad sanāk, ka pilsētas domei vai Izglītības pārvaldei būs jāpieņem darbā cilvēks, kurš vāks un apkopos šo informāciju, tie ir lieki tēriņi,” saka V. Azarevičs.

Visu rakstu lasiet 12. decembra numurā.