„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Fotogrāfs Māris Grunskis pamestībā saskata īpašu šarmu

Latvijas Fotogrāfijas muzejā pašlaik aplūkojama Daugavpils fotogrāfa Māra Grunska izstāde „Rēgi”, kas tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un pārsteidz ne tikai ar savu ideju, bet arī pasniegšanas veidu. Māra fotogrāfijās iemūžināti dažādi grausti Latvijā - tukšas dzīvojamās ēkas un ražotnes, kara bāzes, bumbu patvertnes u.c. Šajos pamestajos un iznīcībai pakļautajos objektos fotogrāfs saskata īpašu šarmu, ko vēlas parādīt citiem. Autors sola, ka jau tuvākajos mēnešos viņa darbi būs skatāmi arī Daugavpils publikai.

Autors stāsta, ka tā nav tradicionāla fotoizstāde, kur lielformāta darbi savirknēti glītā rindā uz stendiem. Apmeklētājus gaida neliels pārbaudījums, jo fotogrāfijas viņiem būs jāmeklē tumšā telpā ar kabatas lukturīša palīdzību. Izstādi papildina kastes ar gāzmaskām un cita civilās aizsardzības atribūtika, bet uz ekrāna skatāmi slaidi par fotogrāfijās redzamo objektu „iekarošanu”.

Māris ir viens no pilsētpētniekiem jeb t.s. digeriem, kuri apmeklē neizmantotas, pamestas būves, lielākoties padomju laika mantoto arhitektūru - rūpnīcas, kādreiz slepenas un stratēģiski svarīgas vietas, kā militāras bāzes, kodolraķešu bunkurus. Pirms vairāk kā divdesmit gadiem šādi gājieni varēja beigties ar cietumsodu, bet tagad ir adrenalīna pilns piedzīvojums. Autors atzīst, ka ikvienam ir interesanti ielūkoties pamestā mājā, pilsdrupās vai kapenēs, taču digeri dodas daudz tālāk un dziļāk.

Visu rakstu lasiet 19. decembra numurā.

Komentāri

19.12.2014 13:38
kolēģis!
Sveiciens no urbantrip.lv :)