„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Ziemassvētkos istabā smaržo bišu vaska sveces

Gaidot gada skaistākos svētkus, zemnieku saimniecības „Kurmīši” jaunajā ražotnē top skaistas un aromātiskas bišu vaska sveces, ko dedzināt Adventē un Ziemassvētkos. Brīvajā laikā saimnieks Ivars Geiba tās gatavo kopā ar dzīvesbiedri Sandru. Viņš uzsver, ka darbs ir ne tikai interesants, bet arī veselīgs, jo ik dienu saņem pamatīgu devu aromterapijas.

Plaukti pildās ar dažādu toņu un formu svecītēm. Tās tiek izgatavotas pēc vairākām tehnoloģijām. Visvienkāršāko izdodas izmēģināt arī pašai, un pāris minūšu laikā amats rokā. Plānās bišu vaska šūnas tiek sagrieztas vajadzīga platuma loksnēs, to šaurākajā galā tiek iestiprināta dakts, ko ieripina vaska loksnē, izveidojot glītu svecīti. Šādas sveču izgatavošanas meistarklases Ivars piedāvā arī tūristu grupām un skolu jaunatnei.

Nedaudz sarežģītāka ir sveču liešana silikona formās, jo jāstrādā ar izkausētu vasku. Saimnieks rāda kasti ar dažāda veida formiņām, kuru viņam kopumā esot pāri simtam. Dažas viņš iepriekš piepildījis ar karstu vasku, kas jau paguvis sacietēt, tāpēc varu redzēt pašu interesantāko brīdi, proti, gatavās svecītes izlobīšanu no formiņas.

Nesen Ivars Dānijā iegādājies jaunu iekārtu, lai varētu ražot arī tradicionālās baznīcu sveces. Ar šo iekārtu var izgatavot dažāda garuma un biezuma sveces, tāpēc tās derēs dažādām reliģiskām konfesijām. Pirmo reizi šis neparastais sveču „karuselis” tika izmēģināts Adventes laikā.

Visu rakstu lasiet 19. decembra numurā.