„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Sociālais taksometrs integrē invalīdus sabiedrībā

Daugavpils domes Sociālo lietu pārvaldē ir priecīgs notikums – pilsēta saņēmusi ilgi gaidīto speciālo mašīnu to cilvēku pārvadāšanai, kuri pārvietojas ratiņkrēslos. Tagad projekts „Sociālais taksometrs” Daugavpilī sāks darboties pilnvērtīgi.

Daugavpils, Zarasu un Visaginas pārrobežu projekta īstenošana sākās 2014. gada martā, tā galvenais mērķis – ar speciāla transporta palīdzību palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti pilnvērtīgi dzīvot sabiedrībā, apmeklēt pasākumus, būt sociāli aktīviem. Daugavpilī speciālais transports tika gaidīts jau sen, pastāstīja Informācijas, attīstības un projektu nodaļas vadītāja Tatjana Jurāne. To izdevās nopirkt tikai trešajā iepirkumā. Iegādi sarežģīja tas, ka Latvijā automašīnas netiek speciāli aprīkotas, tāpēc to pasūtīja Vācijā. Mašīnai „VW Caddy” ir pieci gadi, aizmugurē no salona izbīdās speciāla platforma, lai varētu iestumt ratiņkrēslu. Mašīnai ir augsts jumts, salonā invalīdu ratiņi tiek droši nostiprināti. Automašīnas cena – 12 tūkstoši eiro, kravnesība – 300 kg.

Sociālais taksometrs ir paredzēts I un II grupas invalīdiem, kuri pārvietojas ratiņkrēslā. Līdz projekta realizācijas beigām (2015. gada marts) to varēs izmantot bez maksas, vēlāk – par simbolisku samaksu. Iebraukt automašīnā klientam palīdzēs šoferis, savukārt pasūtīt sociālo taksometru klients varēs īpašā elektroniskajā sistēmā internetā vai pa tālruni. Taksometrs paredzēts braucieniem pa pilsētu. Pateicoties sadarbībai ar lietuviešiem (projekta vadošie partneri), klients varēs, piemēram, Daugavpilī aizbraukt ar sociālo taksometru līdz stacijai, kur viņam palīdzēs iekāpt vilcienā, bet Viļņā viņu sagaidīs Lietuvas sociālais taksometrs, jo tur šāda sistēma darbojas jau piecus gadus. 

Drīzumā sāks darboties interneta mājas lapa, kur varēs pasūtīt taksometru, bet pagaidām visi interesenti var vērsties SLP, tālrunis 65449115 un 5. kabinetā, kur būs jānoslēdz speciāls līgums, iesniedzot nepieciešamos dokumentus.

Visu rakstu lasiet 23. decembra numurā.

X