„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Laukos bioloģiju var mācīties dabā

Daugavpils novada balvu „Gada cilvēks” nominācijā „Izglītība” par pedagoģisko meistarību, radošu pieeju un darba mīlestību pērn valsts svētkos saņēma Zemgales vidusskolas bioloģijas un ģeogrāfijas skolotāja Jadviga Bobkova.

Jadvigai ir daudz titulu un nosaukumu, piemēram, 2010. gadā viņa kļuva par „Gada skolotāju” „Swedbank” rīkotajā konkursā, taču vissvarīgākās balvas pedagoģei ir skolēnu panākumi, bet galvenais – interese par priekšmetu.

Lauku skolās ir daudz savu nianšu, tās atšķiras no pilsētas kolēģēm. Pašlaik aktuālākā problēma ir skolēnu skaits. Zemgales skolai šajā ziņā ir paveicies, daudzējādā ziņā pateicoties pedagoģiskajam kolektīvam, tā centieniem reklamēt skolu, stāstīt par tās labajām tradīcijām. Šurp brauc pamatskolu audzēkņi, iepazīstas ar skolotājiem un vēlāk nāk uz šejieni mācīties vidusskolā, izvēloties nevis pilsētu, bet novadu. Ir pat bērni no Daugavpils, saka Jadviga, kuri šeit mācās pēc savu vecāku, māsu vai brāļu – bijušo skolas audzēkņu, ieteikuma. Atbraucēji mācību nedēļas laikā var dzīvot internātā. Skolā nav nevienas apvienotās klases. Uz šejieni ir ērti tikti gan bērniem, gan skolotājiem – Jadviga brauc uz darbu un mājām ar skolas autobusu.

Lauku bērnus ir vieglāk stimulēt mācībām. Bērniem, kuri aug dabiskā vidē un kopš mazotnes zina lauksaimniecības gudrības, patīk vērot dabu, viņi mazāk sēž pie datoriem. Bioloģijas stundās skolēni uzdod savai skolotājai daudz jautājumu, labprāt skatās dokumentālas filmas par dabu, jo ir laba materiāli tehniskā bāze un internets. Ļoti patīk stundas dabā, putnu, dzīvnieku un kukaiņu vērošana.

Visu rakstu lasiet 13. janvāra numurā.