„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.3 °C
apmācies

Cik dāsnus pabalstus pašvaldības maksā jaundzimušajiem?

No 1.janvāra ģimenes valsts pabalsts ir palielināts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Par pirmo bērnu vecāki saņems iepriekšējos 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu ģimenē pabalsts būs divreiz lielāks - 22,76 eiro mēnesī, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro jeb trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Bērna piedzimšanas pabalsts ir saglabājies līdzšinējais - 421,17 eiro par katru bērnu un to var saņemt vienu reizi līdz bērna gada vecumam. Savukārt, pašvaldības ir tiesīgas pašas lemt par papildus pabalstu un dāvanu piešķiršanu saviem jaundzimušajiem.

Visdāsnākais naudas pabalsts tiek izmaksāts Ilūkstes novadā, kur jaundzimušo vecāki saņem vienreizēju 300 eiro pabalstu par katru bērniņu, taču ar nosacījumu, ka abi bērna vecāki ir deklarēti novadā ne mazāk par gadu. Ja viens no vecākiem ir deklarēts mazāk par gadu, tiek izmaksāts 150 eiro pabalsts, ja abi ir deklarēti mazāk par gadu, novada dome jautājumu izskata atsevišķi.

Daugavpils novadā, kur pašlaik izmaksā 75 eiro pabalstu jaundzimušajiem, dome nolēmusi izanalizēt šādu pabalstu apmēru citās pašvaldībās un lemt par iespējamo palielināšanu, jo iedzīvotāji norāda, ka kaimiņpašvaldības daudz dāsnāk atbalsta vecākus, kam piedzimis bērniņš. Reģistrējot bērnu dzimtsarakstu nodaļā, dāvanā ģimene saņem arī vāciņus bērna dzimšanas apliecībai.

Daugavpils pilsētas pašvaldība gan izmaksā vien 75 eiro pabalstu, ko bērna piedzimšanas gadījumā ir tiesīgi saņemt bērna vecāki vai arī persona, kuras aprūpē saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu nodots bērns. Pabalsts tiek maksāts par katru jaundzimušo.

Visu rakstu lasiet 16. janvāra numurā.