„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Figūrzāģis sievietes rokās dara brīnumus

Parasti sievietes aizraujas ar šūšanu, adīšanu, zīmēšanu, bet Jeļenas Poltarenokas hobiju nekādi nevar nosaukt par sievišķīgu. Putekļi, savainoti pirksti, bīstami asmeņi un ne ar ko nesalīdzināma bauda, ko sniedz iemīļotākais vaļasprieks. Jeļenas darba instruments nav viss smalka adata vai adāmadatas, bet 13 kilogramus smags elektriskais figūrzāģis.

Pirms sešiem gadiem Jeļena iegāja grāmatveikalā un nejauši ieraudzīja grāmatu, uz kuras vāka bija attēlotas skaistas kaķu figūriņas. Tā kā Jeļena kolekcionēja kaķus, viņu šī grāmata ieinteresēja. Tā saucās „Griešana ar figūrzāģi”. Nopirkusi grāmatu pēc nojautas, Ļena atgriezās mājās un jautāja vīram: „Kas ir figūrzāģis?” „Man nebija nekādas sajēgas par šo instrumentu,” tagad smaidot saka Jeļena.

Pirmie mēģinājumi kaut ko izgriezt beidzās ar asarām un vārdiem: „Man nekas nesanāk!” Sākumā Jeļena grieza 18 mm biezu materiālu, tas ir ļoti daudz. Tagad viņa galvenokārt izmanto 6 mm finieri, ko pērk „Depo”.

Hobijs piesaistīja nemanot, sākumā izgrieza visādus sīkumus – suvenīriņus, piekariņus, bet pirmais lielais Jeļenas darbs bija ažūra Lieldienu etažere vai trīsstāvu paplāte, ko viņa izgrieza ar rokām. Lai gan konstrukcija šķiet trausla, uz etažeres vienlaikus var novietot vairāk nekā 25 olas. Smalkajam darbam vajadzēja vairāk nekā mēnesi. Viņa bieži dāvina savus izstrādājumus, vienmēr ņemot vērā cilvēka profesiju vai aizraušanos. Piemēram, pavāram ir interesanti uzdāvināt kulināra figūriņu, kuru var piekarināt pie sienas vai pielīmēt ledusskapim. Ārstam vai medmāsai noderēs galda papīra turētāji ar viņu siluetiem, savukārt autoīpašnieka mašīnā labi iederēsies piekariņš ar iecienītā auto marku. Pašas rokām izgatavota buķete nenovītīs un priecēs gaviļnieku ilgu laiku. Ļenas draugu mājokļus rotā daudzas skaistas un funkcionālas viņas izgatavotās lietiņas – pakaramie, aizkaru turētāji, plauktiņi, statuetes, koka puzles bērniem utt.

Visu rakstu lasiet 16. janvāra numurā.